Американските санкции засегнаха още 2 руски банки

Потърпевши са приближени на Путин

Американските санкции засегнаха още 2 руски банки
88 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

САЩ блокираха активи на обща стойност 640 млн. долара на своя територия на 2 руски банки, притежавани от хора, приближени на Владимир Путин, съобщи WallStreet JournalСтава въпрос за банките "Росия", собственост на Юрий Ковалчук, и СМП на братя Аркадий и Борис Ротенберг. При първата са блокирани 572 млн. долара, което представлява 10% от активите й, според данните за 2013 г.

Двете финансови институции бяха сред първите руски компании, вкарани в американския черен списък заради конфликта в Украйна. След задействането на санкциите срещу собствениците им Путин поне 2 пъти е заявявал публично, че се гордее с приятелството си с тях, изтъква WallStreet journalСъщевременно САЩ замразили символичната сума от 637 долара от сметката в системата Paypal на самообявилата се Луганска народна република (ЛНР) в Украйна.

Юрий Ковалчук е считан за ковчежника на Путин. След като банка "Росия" попадна в черния списък на САЩ, руският президент нареди заплатата му да се превежда в нея. Там започнаха да бъдат прехвърляни и финансовите средства на някои държавни компании. Въпреки това много клиенти напуснаха "Росия" и тя стана един от лидерите по намаляването на депозитите през 2014 г.

Други руски банки, които са санкционирани от САЩ, са "Сбербанк", Банката на Москва, "Газпромбанк", "Росселхозбанк", "Внешекономбанк", ВТБ и голям брой предприятия от военната промишленост.

Коментари: 0