BP инвестира $12 млрд. в средиземноморски газ

Потенциалът на концесията се оценява на 142 млрд. куб. м.

BP инвестира $12 млрд. в средиземноморски газ
292 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Британският енергиен гигант BP, заедно със свои партньори, ще инвестира 12 млрд. щатски долара в разработването на газово находище в Египет, пише Reuters. Завършването на концесията в района на западната делта на р. Нил ще даде достъп на компанията до оценявани на 142 млрд. кубически метра природен газ.

На северноафриканската държава преди години се считаше като един от източниците с най-голям потенциал да намали зависимостта от руските енергийни доставки за Стария континент. Бързият темп на нарастване на потреблението, съчетан със спад в добивите, обаче, превърна страната от нетен износител в нетен вносител на суровината и я доведе в състояние на газова криза. На този фон, на концесията се възлагат големи надежди за възстановяване на газовите ѝ баланси.

BP прогнозира дневните добиви да достигнат 34 млн. куб. м., което е близо 25% от цялото текущо производство в Египет. Първите количества се очаква да бъдат добити през 2017 г. Концесията ще бъде разделена на два морски блока – „Северна Александрия” и „Западен дълбочинно-средиземноморски”.

BP очаква да удвои своите доставки за Египет в годините, когато производството от находището достигне своя пик”, коментира президентът за Северна Африка Хиша мМекави. Британската компания притежава дял от 65% от проекта.

Коментари: 0