Американският и австралийският долар се радват на покупки

Еврото падна до най-ниска стойност след средата на март

Американският и австралийският долар се радват на покупки
236 ~ 3 мин. четене

Валутни пазари

Американският долар се търгува близо до най-силните си стойности за последните два месеца благодарение на нарастващите очаквания за предстоящо увеличение на лихвите в САЩ. Австралийският долар нарасна при излезлите изненадващо силни данни за икономиката.

Зелените пари са доста търсени след петъчното изказване на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен, че едно увеличение на лихвите през следващите месеци би било уместно, ако икономиката и пазара на труда продължат да се подобряват.

Еврото падна вчера до 1.1097, което е най-ниска стойност след средата на март. Единната валута обаче успя да нарасне до 1.1150, тъй като достигна 200-дневната пълзяща средна, която се оказа силна подкрепа. За месеца обаче еврото отчита спад от 2.7%, който е първи след четири месеца на растеж.

Доларът удари вчера и едномесечен връх срещу йената на 111.46. По-силни от очакваното данни за индустриалното производство в САЩ и покупки на японски износители в края на месеца помогнаха засега на йената.

Британският паунд отново напредва и достигна 1.4690 и е близо до триседмичния връх от миналата седмица на 1.4738. Стерлингът получава подкрепа от изследванията през последните седмици показващи, че избирателите се насочват към гласуване за оставане в ЕС.

Австралийският долар скочи към нивата от 0.7250 след силни данни за одобренията за строителство и за нетния износ. Въпреки това той остава най-слабо представилата се валута този месец и се обезцени с 4.8% срещу щатския долар заради намалението на лихвите в Австралия в началото на месеца.

 

Ценни метали и стоки

Златото нараства днес след спада вчера до три и половина месечно дъно. Жълтият метал е на път да отчете най-голям месечен спад след ноември заради силата на долара. Днес златото получи сила от нестабилността на акциите на азиатските пазари. Спот цената нарасна до 1212 долара за тройунция,  след като вчера удари нива от 1199.60 долара, най-ниски след 17 февруари.

Среброто отчита най-голямо месечно понижение след септември 2014 в размер на 9.5%. Спадът е първи за тази година. Благородните метали са под натиск заради последните изказвания на представителите на Фед, които сочат към скорошно увеличение на лихвите в САЩ. Понижението на златото за месец май е 6.2%.

Днес инвеститорите ще следят данните за личните доходи и потребителското доверие в САЩ, но с най-голям интерес очакват стойностите за трудовата заетост в петък.

Платината и паладиума са на път да отчетат най-голям месечен спад след ноември.


Капиталови пазари

Американският лек суров петрол се търгува на 49.50 долара за барел и получава подкрепа от старта на пиковия летен сезон за шофьорите в САЩ. Пазарът обаче получава натиск от нарастващото производство в Близкия изток независимо, че то обслужва основно азиатските икономики.

Сортът Брент се търгува на 49.65 долара за барел.

Ирак ще достави през юни на търговските си партньори допълнителни 5 милиона барела. ОПЕК има заседание тази седмица, а Ирак е втория по големина производител в организацията.

Саудитска Арабия, най-големия производител в ОПЕК, както и други производители от картела на Кувейт, Иран и ОАЕ, също планират да увеличат доставките през третото тримесечие в продължаващата надпревара за по-голям пазарен дял в Азия, която е най-големия регион от потребители. 

Подкрепи Economic.bg