Полша се отказва от руския газ

Варшава ще разчита на собствен добив и доставки от Норвегия и Катар

Полша се отказва от руския газ
348 ~ 2 мин. четене

Полша иска да се откаже от закупуването на руски газ в рамките на дългосрочно споразумение с „Газпром“. Това съобщи представителят на полското правителство по въпросите на развитие на стратегическата енергийна инфраструктура Пьотър Наимски на конференция, посветена на инвестициите в Източна Европа.

„Ние ще се стремим към ситуация, при която дългосрочният договор ще отиде в миналото. Ако цената на руския газ бъде достатъчно конкурентоспособна, не изключваме възможността да го купуваме, но не точно в рамките на дългосрочно споразумение“, заяви той.

Наимски обясни, че държавата му може да си позволи такава стъпка благодарение на терминала за втечнен газ в Швиноуйшче в северозападна Полша. Първите търговски доставки ще започнат през юни. Обектът е разчетен за доставка на 5 млрд. куб. м втечнен газ ежегодно. За момента Полша има договор с Катар за 1.5 млрд. куб. м годишно.

Освен това Варшава иска да осъществи проекта Baltic Pipe, предвиждащ обединение на полска, датска и норвежка инфраструктура за транспортиране на газ. Наимски очаква, че по този начин страната ще може да закупи до 10 млрд. куб. м газ годишно.

Очаква се до края на годината експертите да подготвят технико-икономическа обосновка на проекта за тръбопровод, който ще свърже областта на норвежкия континентален шелф с Полша през Дания.

Доставката на руски газ за Полша се осъществява на основата на дългосрочен договор, който ще действа до 2022 г. Според договора Варшава може ежегодно да купува от „Газпром“ 10.2 млрд. куб. м. газ. Полша потребява годишно 15 млрд. куб. м. газ. 1/3 от този обем си осигурява с добив на собствената си територия, а за останалото разчита на внос.

Подкрепи Economic.bg