Амстердам опитва да спре превземането на жилищния си пазар

Цените на имотите достигнаха рекорд, а към града се очаква вълна от заселници заради Brexit

Амстердам опитва да спре превземането на жилищния си пазар

Снимка: Pixabay

Амстердам е поредният европейски град, който ще опита да си запази контрола над жилищния пазар и конкретно върху продажбата на имоти. Холандската столица се опитва да спре вълната от собственици на жилища, които искат да продадат собствеността си, за да се възползват от високите цени на имотите, пише Bloomberg.

Група холандски политици вчера предложи пълна забрана на отдаването под наем на апартаментите в новопостроените жилищни сгради. Целта е да се осигури предлагане на имоти за 850-те хил. местни жители на Амстердам. Предложението беше една от редицата стъпки, които целят да охладят желанието на собствениците на апартаменти да ги продават или отдават под наем. Цените на наемите се повишиха за 12 години с почти 40%, а цените за закупуване на имот в холандската столица вече са на рекордни нива.

Вчерашното предложение в Амстердам демонстрира напрежението, под което се намират европейските политици на фона на изключително високите цени на имотите. По-рано през март испанското социалистическо правителство издаде извънреден указ за ограничаване на ръста на цените на наемите.

Амстердам от своя страна „се стреми да намери път към по-добро пазарно решение“, коментира Яп ван дер Бийл, главен изпълнителен директор на компанията Altera Vastgoed, която е инвестирала над 2.3 млрд. евро в недвижими имоти. Въпреки това по думите му „все още не е ясно как градските власти ще съблюдават и утвърждават спазването на забраната“. Причината е фактът, че ще бъде трудно да се прави разлика между купувачите, които искат да се възползват от моментната пазарна ситуация, и желаещите да купят жилище с цел наистина да живеят в него.

Имотният пазар в холандската столица е под напрежение, след като данни от Асоциацията на имотните агенции (NVM) от края на 2018 г. показаха, че средната цена на жилищата в града се е повишила с 8% на годишна база до рекордните 448 хил. евро. От официалните статистически данни пък стана ясно, че от 2005 до 2017 г. наемите в частния сектор са се повишили с 40% до средно 1160 евро на месец. Прогнозите са, че цените ще продължат да се повишават, тъй като в резултат на Brexit към Амстердам се очаква приток на нови граждани.

Политиците в цяла Европа споделят недоволството на гласоподавателите спрямо покачващите се цени на имотите. С възхода на популизма в голяма част от континента това е един от начините на правителствата да покажат, че са на страната на обикновените хора в момент, когато глобализацията води до все по-бавен ръст на заплатите и на икономиките като цяло.
Коментари: 0