ГЕРБ предлага 10-годишна отсрочка за дълговете на вероизповеданията

Промените в законопроекта се внасят между първо и второ четене

ГЕРБ предлага 10-годишна отсрочка за дълговете на вероизповеданията
Изплащането на публичните задължения, натрупани от вероизповеданията, ще могат да се разсрочват за срок от 10 години. Това предвиждат поправки в Закона за вероизповеданията, които ще внесат между първо и второ четене на Законопроекта за промени в Закона за вероизповеданията. В същото време ще отпадне заложеното на първо четене опрощаване на дълговете, които към 31 декември 2018 г. са около 8 млн. лв. - 99% натрупани от Главното мюфтийство.

"Изплащането на задълженията може да стане за 1, 2 или 10 години, но в определения срок", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Законопроектът за промени в Закона за вероизповеданията вече е готов, внасяме го група народни представители от ГЕРБ”, добави той.

Според него отсрочката за срок от 10 години ще намали всякаква възможност за спекулации и ще спре генерирането на напрежение в обществото. „Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения до 31 декември 2018 г.”, каза той.

Това е пълна промяна в позицията на ГЕРБ спрямо седмица по-рано. Тогава и Цветанов, и премиерът Бойко Борисов бяха категорични, че опрощаването на задълженията са въпрос на националната сигурност. В един момент, след силна обществена съпротива, депутатите от ГЕРБ излязоха с позиция, че опрощаване няма да има.

Коментари: 0