Ангелов разреши на заведенията, казината и школите да работят

Ангелов подписа заповедта за отваряне на икономиката, въпреки ръста на COVID случаите

Ангелов разреши на заведенията, казината и школите да работят

Снимка: Красимир Свраков

Здравният министър Костадин Ангелов подписа заповедта си, с която окончателно разрешава на заведенията, казината и частните школи да отворят отново врати от 1 март, въпреки ръста на COVID случаите в страната.

Мерки срещу COVID-19

От 1 март, между 6:00 ч. и 23:00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, с изключение на дискотеки – бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1 април. Изискванията към обектите, които ще отворят на 1 март, са: да използват не повече от 50% от капацитета си, при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска за лице от персонала.

От 1 март също така се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Здравният министър позволява и провеждането на присъствени групови занятия в езикови и образователни центрове и школи за физически и юридически лица. Изискването е за спазване на физическа дистанция от 1.5 м, носене на защитна маска за лице, проветряване на всеки час и дезинфекция.

Отпада забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.

Отново от 1 март, в часовия диапазон между 6:00 ч. и 23:00 ч., работата си могат да възобновят и игралните зали и казината, при използване на не повече от 50% от капацитета си и носене на защитна маска за лице от персонала и посетителите.

От 1 март се разрешава и провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април - и в чужбина.

Разрешават се и изложенията при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между посетителите. Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси и други обществени прояви ще бъдат позволени при използване на 30% от капацитета на помещенията.

Коментари: 0