Англия запазва студентските кредити за кандидат-студенти от ЕС и след Brexit

Българи ще могат да кандидатстват с пълно финансиране за британски университети и след март 2019 г.

Англия запазва студентските кредити за кандидат-студенти от ЕС и след Brexit
1324 ~ 1 мин. четене

Студентите от ЕС, които кандидатстват в английски университети тази есен и ще се обучават на Острова през учебната 2019-2020 г., ще получават студентски заеми и ще ползват досегашния размер на годишни такси за обучение.

Официалната информация бе предоставена от Дамиан Хиндс, секретар по образованието на британското правителство и потвърдена от университетите-партньори на "Интеграл" по проект "Световно образование", съобщават от езиковото училище.

Решението на правителството да удължи действащите в ЕС договорености за заеми и такси за обучение до учебната година 2019-20 означава, че студентите от ЕС ще продължат да се записват на същата основа като британските студенти и след официалната дата на Brexit от март 2019 г.

Правителството реши да фиксира и годишната такса за обучение в британски университет на 9250 паунда годишно за учебната 2019-2020 г., като ограничи възможностите на университетите да повишават таксите, която бе дадена през миналата година.

Европейските студенти представляват над 80 000 от общо 1,6 млн. По данни на изложението "Световно образование" от влизането на България в ЕС всяка година над 2000 български кандидат-студенти ползват финансиране от британското правителство в размер около 9000 паунда, които покриват пълния размер на таксите за обучение. Великобритания е страната с най-развита система за висше образование с над 100 университета.

Подкрепи Economic.bg