Apple е съвсем близо до $1 000 000 000 000 пазарна оценка

Книжата на компанията не спират да поскъпват и я делят няколко десетки милиарда от тази граница

Apple е съвсем близо до $1 000 000 000 000 пазарна оценка
2696 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Apple е все по-близо до момента, в който пазарната ѝ оценка ще достигне 1 трлн. долара. И когато това се случи, ще станем свидетели на първата в историята компания, достигнала такава стойност. Вчера акциите на технологичния гигант поскъпнаха с още 1%, достигайки 181.73 долара за брой, или обща пазарна оценка от 922.1 млрд. долара.

След 8 февруари цената на Apple не спира да се показва. За малко повече от месец стойността на акциите ѝ се повиши със 17%, или около 16 млрд. долара. Анализаторите посочват като причина за бума при акциите на Apple общата позитивна тенденция при големите технологични компании, както и очакванията, че през първото тримесечие на 2018 г. продажбите на iPhone ще бележат значително подобрение. Големи надежди инвеститорите залагат на юбилейния iPhone X.

При сегашната ситуация и перспективи, изглежда, че Apple е недостижима на върха и еднолично ще премине границата от 1 трлн. долара капитализация.

Книжата на Amazon поскъпват много по-устойчиво през последните шест месеца, отколкото тези на Apple, но засега създаденият от Джеф Безос онлайн търговец изостава значително. Дори и след вчерашното поскъпване на акциите с 1.24%, пазарната капитализация на Amazon се оценява на 773.8 млрд. долара.

Всъщност, най-близо до Apple е Alphabet – компанията, под чиято шапка е Google. Пазарната оценка на холдинга достигна 810 млрд. долара, след като вчера търговията затвори с 0.37% ръст. Facebook е далеч назад с 536 млрд. долара пазарна капитализация, а Microsoft – малко над 745 млрд. долара.
Подкрепи Economic.bg