Международни финансови пазари: 13 февруари 2018 г.

Водещите щатски индекси приключиха на червена територия, с изключение на технологичния NASDAQ

Международни финансови пазари: 13 февруари 2018 г.
Първият ден от седмицата на Wall Street беше завладян от засилващите се опасения, че наложените от президента Тръмп мита върху вноса на стомана и алуминий могат да доведат до търговска война, която да има значителни негативни последствия върху икономиката на страната.

В резултат, след сесия характеризираща се с разнопосочна търговия, водещите щатски индекси приключиха на червена територия, с изключение на технологичния NASDAQ, който успя да напредне с 27 пункта до нов рекорден връх от 7588. Индексът на сините чипове Dow Jones се раздели с над 150 пункта, с което реализира понижение от 0.62% до ниво от 25 178. Широкият S&P500 отбеляза скромно понижение от 0.13%, като очаквано индустриалният сектор беше сред най-губещите. Водещи икономисти изразиха своите опасения, че едно грешно решение в търговската политика на САЩ може да има същата тежест като грешка в монетарната политика на страната.

На европейските пазари търговията премина предимно под бичи настроения. Немският DAX напредна със 71 пункта или 0.58%, а френският САС и британският FTSE приключиха близо до нивата си на отваряне със съответно повишение от 0.04% и понижение от 0.13%.

На валутните пазари щатският долар загуби позиции, тъй като инвеститорите показаха предпазливост в очакване на месечните данни за нивото на инфлация в страната.

Американският лек суров петрол също поевтиня с над 1%, след като за пръв път от три седмици насам дългите позиции върху суровината на Wall Street отчетоха спад. В края на деня барел щатски петрол се търгуваше на цена от $61.39.

Икономически данни – САЩ

В 14:30 ч. българско време в вторник Търговският отдел на САЩ ще публикува месечните данни за нивото на инфлация в страната. Очакванията на анализаторите са основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на горивата и храните, да нарасне с 0.2% на месечна база за февруари и с 1.8% на годишна. Данните ще бъдат следени с интерес от инвеститорите, тъй като ще бъдат решаващ фактор за решението на ФЕД относно бъдещите лихвени покачвания.

Инструмент на фокус - Caterpillar Inc.


След като достигна нов исторически връх от над $170 през януари, акцията на американската компания за строителна техника отчете значително поевтиняване, формирайки низходящ трендови канал.

Неуспешният тест на горната му граница и затварянето на последната дневна свещ под 50 дневната ЕМА създават добри предпоставки за влизане в къса позиция. При продажба на акцията е желателно задържането на позицията до тест на ниво от $145, където е вероятно да бъде усетена по-силна подкрепа.

GBP/USD

На дневна графика може да забележим, че след значителното поскъпване от началото на годината, валутната двойка формира триъгълна конфигурация, която очакваме да продължи възходящия тренд. Бичи настроените пазарни участници е желателно да следят за пробив на ограничаващото повишенията рамо на триъгълника, като успешен такъв, вероятно ще доведе до значително краткосрочно поскъпване.

XAU/USD

На 6-часовата графика на златото виждаме формиране на низходящ канал, който може да послужи като ориентир за краткосрочна търговия. Цената на суровината усеща съпротивата на 50-периодната подвижна средна, а индикаторът стохастик започва низходящо пресичане, което може да използваме като сигнал за вход в позиция. При продажба е желателно да бъде пласиран стоп за прибиране на печалбите около $1310 за тройунция, където може да се очаква временна подкрепа.

Dow Jones

Индексът на 30-те сини чипа продължава разнопосочното си движение след претърпяната корекция от началото на февруари. Виждаме, че Dow Jones изпитва затруднение да се задържи над границата от 25 500 пункта, с което образува и по-нисък връх. Въпреки това очакваме индексът да получи подкрепа в зона около 25 000 пункта, която съответства на 38,20% от корекцията на Фибоначи, като нов неуспех за пробив на границата от 25 500 е възможно да доведе до значителни разпродажби.
Коментари: 0