Apple и Samsung искат да въведат вградени SIM карти

Вградените SIM карти не са обвързани с оператор и позволяват на потребителите лесно и бързо да сменят телекома

Apple и Samsung искат да въведат вградени SIM карти

Apple и Samsung  са поддръжници на идеята, че е крайно време SIM картите да бъдат заменени с вградени в устройствата чипове. Двете компании са започнали разговори и работят с Международната асоциация на мобилните оператори GSMA, за да превърнат идеите си в реалност, пише Business Insider.

Новината надали ще се хареса на мобилните оператори. Вградените  SIM карти, известни още като е-SIM, не са обвързани с оператор и позволяват на потребителите лесно и бързо да сменят телекома.

От GSMA подкрепят силно идеята, като заявяват, че ще е необходима още поне година, докато всички детайли бъдат изгладени. След като е технически готова и стандартизирана, картата ще бъде представена на операторите и производителите на мобилни устройства.

Apple от доста време подкрепя идеята, като дори направи iPad Air 2 и iPad mini 3 с такива карти, които са вградени, но все още могат да се сменят. Някои оператори обаче не харесаха това. AT&T например постави условие, че ако потребител активира услугите на телекома на такава карта, то той няма да има право да сменя оператора си с друг и ще трябва да използва друга карта. Може да се очаква, че подобно недоволство ще има и евентуалното въвеждане на e-SIM.

Коментари: 0