Apple предупреждава за възможни проблеми с екрана на iPhone X

Компанията за първи път внедри OLED дисплей в свой смартфон

Apple предупреждава за възможни проблеми с екрана на iPhone X
Apple за първи път реши да внедри OLED дисплей в свой смартфон едва сега с новия iPhone X. Това решение обаче води след себе си някои рискове, като сега стана ясно, че визуалните проблеми и тези с „прегарянето“ на екрана може и да не подминат юбилейния телефон на компанията. 

Явлението „прегаряне“ се случва, когато част от изображението остане на екрана, след като потребителят вече го е затворил и се е насочил към друга секция. Проблемът често се проявява, когато визуализация с висок контраст стои на дисплея за по-дълъг период от време. 

С този проблем наскоро се сблъска и Google покрай новия си смартфон Pixel 2 XL. По-малко от месец след излизането му собственици се оплакаха, че екраните им „прегаряли“ след само няколко дни или седмици ползване. 

Сега Apple признава, че „изгарянето“ или други „визуални промени“ може да изникнат и на „Super Retina“ OLED дисплея на iPhone X.

В публикация на сайта на компанията се посочва, че може да се забележат „леки промени в цвета и отенъка“, което е характерно поведение за OLED дисплей. В дългосрочен план те можели да покажат известни визуални промени, включително въпросното „изгаряне“ (burn-in).

Наред с предупрежденията, от Apple изтъкват „ние сме проектирали „Super Retina” дисплея да бъде най-добрият в индустрията, така че да се намали ефекта от OLED “burn-in”“.

Въпреки качествата си, OLED екраните са по-податливи към дадени проблеми, в това число „изгаряне“ и обезцветяване. Все пак при някои доставчици честота на подобни негативни явления е по-голяма, отбелязва Mashable. 

Въпреки твърденията на Apple, че е проектирала своя екран така, че да сведе рисковете до минимум, фактът, че компанията сега подготвя клиентите си, предполага, че това може да се дължи на по-дълбоко безпокойство по темата. 

От Apple смятат, че такива проблеми биха се проявили в „екстремни случаи“, когато например „едно и също изображение с висок контраст се показва непрекъснато за продължителни периоди от време“. 

В тази връзка собствениците на iPhone X може да подходят с внимание към проблема и превантивно да включат автоматичните настройки на яркост на iOS, както и да внимават какво се случва на екрана им, когато яркостта е по-висока. 
Коментари: 0