Apple ще обучава жени за IT сектора

Жените са заемали едва 23% от технологичните работни места в Apple през 2017 г.

Apple ще обучава жени за IT сектора

Снимка: Pixabay

Apple започва програма, която цели да увеличи броя на жените на ръководни длъжности или работещи като програмисти в технологичния сектор, предаде Асошиейтед прес. Инициативата, обявена снощи, предвижда жени предприемачи и програмисти да посещават обучителни сесии в продължение на две седмици в централата на компанията в Купертино, Калифорния.

Сесиите ще се провеждат на три месеца, като първата ще бъде през януари. За всяка сесия Apple ще приема до 20 компании за създаване на приложения, основани или ръководени от жени. Компанията трябва да има най-малко един програмист жена, за да може да участва в обучителните курсове. Apple ще покрива разходите за път на до трима служители от всяка одобрена компания.

Подобно на останалите големи технологични компании, Apple се опитва да намали зависимостта си от мъжете, заемащи високоплатените работни места за програмисти. Жените са заемали едва 23% от технологичните работни места в Apple през 2017 г., според последните данни на компанията. Това е леко подобрение спрямо 20% през 2014 г.

Google също предлага обучение за момичета и жени, стремящи се към кариера в технологичния сектор, но досега програмата не е успяла да направи много за увеличаването на броя на жените в компанията. Жените са заемали около 25% от технологичните позиции в Google през 2017 година спрямо 21% през 2014 г. 

Apple не уточнява колко ще струва на компанията новата инициатива, но технологичният гигант ще разчита на някои от служителите си да водят обучителните сесии.
Коментари: 0