Арестът на директора от Huawei притесни инвеститорите в САЩ

Миналата седмица членките на ОПЕК договориха по-голямо съкращаване на добива на петрол отколкото се очакваше

Арестът на директора от Huawei притесни инвеститорите в САЩ

Щатските акции приключиха първата седмица на декември в червената територия. Водещата причина за пониженията беше разочароващият доклад за откритите нови работни места, който не оправда анализаторските очаквания. Икономиката е добавила нови 155 000 работни места за изминалия ноември при прогнози за 198 000. Арестът на финансовия директор на Huawei по искане на Вашингтон също притесни инвеститорите поради потенциално ескалиране на отношенията между САЩ и Китай след успешната среща на двамата държавни глави в Буенос Айрес на върха на Г-20. В крайна сметка индексът на 30-те сини чипа Dow Jones се раздели с 558 пункта, а широкият S&P 500 – с 2.33%. Технологичният NASDAQ пък изгуби повече от 3% от стойността си и финишира на ниво от 6969 пункта, поведен от поевтиняването на акциите на Apple с 3%. 

Миналата седмица членките на ОПЕК договориха по-голямо съкращаване на добива на петрол отколкото се очакваше, като производството ще бъде свито с 1.2 млн. барела дневно при коментирано по-рано намаляване с 1 млн. броя на ден. В Европа индексите бяха подкрепени от избора за нов лидер на ХДС в Германия, където  Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста от Ангела Меркел. Бенчмаркът DAX се понижи с 0.21%. Британският индекс FTSE скочи с 1.1% преди предстоящото гласуване утре на парламента дали да бъде приета договорената от ЕС и Тереза Мей сделка по Брекзит. В четвъртък британският премиер обяви, че именно парламентът ще реши дали да бъде активирана клаузата, гарантираща, че при „твърд Брекзит“ без сделка, Великобритания остава в митнически съюз с ЕС. Ключово тук е, че мнозинството противници на клаузата се притесняват от обвързването на Острова със Съюза.

Днес в 18 часа българско време ще влезе в сила ново маржин изискване за валутните двойки, съдържащи британския паунд – GBP в платформата за търговия ELANA Global Trader. Първоначалният маржин ще се повиши от 3.33% на 5%, а поддържащият – от 1.7% на 4%. За професионалните клиенти маржин изискването ще бъде променено от 2.5% на 4%. Причина за предстоящите промени е гласуването на британския парламент на 11 декември 2018 г. за приемане на договореното от министър-председателя Тереза Мей споразумение за Brexit.

Видео-стийминг гигантът продължава с изтриването на загубите от началото на годината. След като не успя да пробие подкрепата при 76.40% от Корекцията на Фибоначи, Netflix поскъпна за кратко, но в края на седмицата акцията изтри близо 6% и се отдалечи от стойностите при 61.80%. Очакванията ни са за нов спад до психологическите 250 долара, където смятаме, че е възможно компанията да срещне силна подкрепа, която, заедно с началото на новата година, да даде необходимия тласък за ограничаване на загубите и обръщане на тренда. Не препоръчваме вход в дългосрочна позиция, но може да се влезе сега в къса с прибиране на печалбите при около 250 долара на акция. 

Дневната графика на най-търгуваната валутна двойка в света ни показва възход през изминалия и през настоящия месец. В петък котировките се доближиха до 50-дневната средна и в края на деня върнаха малко назад. Днес ще стане ясно дали ще имаме успешен пробив на средната ЕМА или повишението ще бъде прекъснато от ново поскъпване на долара. За вход в позиция бихме изчакали установяване на посока.

След забележителния ръст през октомври кафето не успя да запази темпа на растеж и през последните два месеца формира низходящ канал, в чиито рамки е 50-дневната средна. В последния ден на ноември котировките я пробиха и запазиха движението си под нея. Очакваме поевтиняването на суровината да продължи до не повече от 95 долара, където е и локалният минимум, но първо ще трябва да бъде преодоляно психологическото ниво при 100 долара, което може да се използва и за вход в къса позиция и прибиране на печалбите.

Технологичният индекс почти достигна стойностите си от началото на годината, след като по-рано изтри всички натрупани печалби, но последва краткосрочно повишение. След третия пореден пробив на 200-дневната средна ЕМА и спадът от 500 пункта в рамките на една седмица, очакванията ни са за червен старт на новата седмица и мечи финал на годината. Осцилаторът MACD е в отрицателна територия и е на път да отбележи низходящо пресичане, поради което смятаме, че би могло да се влезе в краткосрочна къса позиция сега с цел 6800-6750 пункта.

Коментари: 0