Арестуваха студенти, подарявали билети за кино

Единият от тях носил в себе си \"1984\" на Джордж Оруел

Тайланд:

Арестуваха студенти, подарявали билети за кино
3701 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски
Трима студенти са били задържани днес в Тайланд, защото са подарявали билети за прожекцията на последната част от поредицата „Игри на глада” – „Сойка присмехулка”, пише Reuters.

Кинопродукцията стана емблематична за протестиращите против тоталитарното правителство. Те взаимстваха от него символът на вдигнатата ръка с три пръста  и превърнаха този поздрав в знак на свободата. В отговор властите предупредиха обществеността той да не бъде използван.

Министър-председателят Прают Чан-оча оглави военен преврат на 22 май. Войската потуши всеки опит за обществена съпротива и потвърди забраната върху всякакви политически събирания.

„Символът на трите пръста е знак, с който отстоявам основното си право да живея по собствен начин живота си”, заяви студентът от Университета на Банкок Натчача Конгудом пред репортери, преди да бъде отведен в ареста, след като е направил поздрава пред кино в столицата. Той е поддръжник на Тайландския студентски център за демокрация (TSCD).

Организацията раздала над 100 билета за филма само за едно кино. В резултат на това, компанията оператор на залата - APEX, отмени прожекцията без да се аргументира. От TSCD обявиха, че инициативата не е опит за организиране на демонстрация. „Има някои скрити послания в лентата, но ние също сме група любители на киното”, заявява Ратапол Супасопон, организатор в центъра и също задържан.

Третият отведен в ареста е държал в себе си копие на „1984” на Джордж Оруел, също станала символ за противопоставящите се на военна власт.

„Ние просто ги поканихме за разговор” бе лаконичният коментар на ръководител в местната полиция.

Вчера бяха задържани други петима младежи, защото използвали поздрава и носели тениски с послания против властта по време на реч на премиера в северната част на Виетнам. „Всичко е наред, те просто не разбират истината”, заяви Прают от трибуната по време на ареста.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg