$12 млн. и нагоре: Най-скъпите топмениджъри в Русия'2014

Ръководители на държавни концерни от обкръжението на президента Путин са с необяснимо високи заплати според Forbes.ru

Класация

$12 млн. и нагоре: Най-скъпите топмениджъри в Русия'2014
480 ~ 7 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Цели 6-ма бивши подчинени на руския президент Владимир Путин или негови близки приятели са в първата десетка на най-високоплатените топмениджъри в Русия, сочи класация на списание Forbes Russia за 2014 г. Скандалното обаче не е това, че топ мениджмънтът има високи заплати за мотивация, а това че са стари апаратчици от времето когато Путин е бил зам.-кмет на Санкт Петербург. Освен това, заплатите им са най-високи сред държавни предприятия не само в бившия Съветски съюз или в Европа, но и в света.

Още един повод за недоволство от страна на деловите и опозиционни руски медии е това, че предприятията не са в „цветущо състояние“ – сред тях не само са „закъсалите“ от санкциите държавни банки „Сбербанк“, „Внешторгбанк“ (ВТБ) и „Газпромбанк“, но и топмениджмънтът на отчайващо изостанали от западните си конкуренти руските държавни железници РЖД.

Сред „управленците“ с най-високи заплати са и топмениджърите на енергийните монополисти като „Газпром“ и „Роснефт“ – тези „апаратчици“ не могат да се справят със западните санкции, които рязко свиват инвестиционните програми и международно кредитиране, но пък са дългогодишни приближени до руския държавен глава.

Бившият вицепремиер по енергетиката, експомощник на президента Владимир Путин и президент на „Роснефт“ Игор Сечин в класацията е преди първото място с голяма „?“: само активите му като председател на УС от 0,1273% от акциите са на стойност $75 млн. Заплатата на „сивия кардинал“ на руската енергетика и „дясната ръка“ на Путин от времето на ръководните му позиции в Санкт Петербург се пази в тайна, но няма как да е по-малка от няколко десетки милиона долара.

10: Владислав Баумгертнер (ген.-директорът на „Уралкалий“) - $12 млн.

Г-н Баумгертнер заемаше поста до 24 декември на 2013 г. 42-годишният топ мениджър е с дипломи от Уралския държавен технически университет, Kingston Business School и Лондонски университет. През септември 2014 г. е освободен от домашния арест под гаранция от 15 млн. рубли (около 300 хил. евро). Следственият комитет на Руската федерация (СКР) подозира ексдиректора в злоупотреба с пълномощията му и организиране на престъпна група. Политическият мотив, в това число и от страна на президента на Беларус Александър Лукашенко, попречил на приватизиране на местно предприятие от „Уралкалий“ е налице.

9: Владимир Якунин (президентът на РЖД) - $15 млн.

66-годишният управленец на държавните железници ОАО „Российские железние дороги“ (РЖД) е от старата школа на както на МВнР, така на на службите КГБ на СССР (сега ФСБ на РФ). През 2000 г. бившият подчинен и близък приятел на новоназначения за президент Владимир Путин става зам.-министърът на транспорта на РФ. През 2002 г. е първият зам.-министър на пътната инфраструктурата и съобщенията на РФ. От 2005 г. е президент на държавната „хранилка“ РЖД. Forbes.ru коментира, че през лятото на 2014 г. Путин два месеца се е бавил с преназначаването на Якунин за президент на РЖД, след като му изтече предишният 3-годишен договор. Според Forbes.ru медиите са разкрили, че договорът на „приятеля на президента“ трябваше да бъде удължен с едва 1 година. Но „поради сложната ситуация в икономиката“ решението е променено за сключване на контракта на старите условия и Якунин ще управлява РЖД до 2017 г.

8: Михаил Шамолин (президентът на АФК «Система») - $15 млн.

44-годишният топмениджър е с дипломи от Московския автомобилно-пътнотранспортен институт, Руската академия на държавната служба към президента на РФ и Warton Business School. В периода 2008-2011 е директор на един от водещите мобилни оператори в РФ – МТС. От 2011 г. е президент на АФК «Система» на милиардера Владимир Евтушенков. Според Forbes.ru основното хоби на Шамолин е ловът, като любимият вид му е този за планински кози.

7: Иван Стрешински (ген.-директорът на USM Advisors) - $15 млн.

45-годишният ръководител е с диплома от Московския физико-технически институт. От 2006 до 2007 г. влиза като генерален директор в холдинга «Газметал» на най-богатия руснак – Алишер Усманов ($17,5 млрд. лично състояние според Forbes), който оглавява „Газпромбанк“, акционер е във Facebook (10%), собственик на „Металоинвест“ и на водещия частен медиахолдинг в Русия ИД „Коммерсантъ“. 2008–2012 г. вече е генерален директор на "Телекоминвест", който контролира телекомуникационните активи на Усманов като един от водещите руски мобилни оператори “Meгафон“. От 2012 г. е генерален директор на компания USM Advisors, която се занимава с „разработване на предложенията за развитие на бизнеса на компаниите, които влизат в USM, както и с оценката за ефективността на проектите“. Forbes.ru акцентира на това, че през 2014 г. собственикът на USM Holdings Алишер Усманов сподели с мениджърите до 10% от акциите на компанията, като Стрешински получи 3% дял.

6: Дмитрий Разумов (ген.-директорът на „Онексим“) - $15 млн.

39-годишният най-скъп топмениджър (на снимката: в средата) на милиардера Михаил Прохоров (на снимката: вляво) е с диплома от най-престижния дипломатически ВУЗ - Московски държавен институт за международни отношения (МГИМО). От 2007 г. оглавява „Онексим“, където са активите на Прохоров от подялбата на бизнеса „Интеррос“ с друг известен олигарх Владимир Потанин. Forbes.ru му отдава чест за това, че лично е организирал погребението и доставката на прахта в Русия на своя партньор Леонид Рожецкин, с който през 1990-те г. е основал LV Finance.

5. Михаил Задорнов (президентът на ВТБ24 към „Внешторгбанк“) – $15 млн.

51-годишният Задорнов е с диплома от Московския институт за народно стопанство „Г. В. Плеханов“. През 1990 г. е един от членовете на Държавната комисия по икономическа реформа на Съвета на министрите (правителство) на РСФСР и съавтор на програмата „500 дни“ за преминаване към пазарна икономика. В периода 1997–1999 г. е министър на финансите на РФ. През 1999 г. е първият вицепремиер на РФ. През същата година става съветник на президента на водещата държавна банка „Сбербанк“ Андрей Казмин. В периодите 1994 – 1997 и 2000 – 2005 е депутат на Държавната дума на РФ. От юли 2005 г. е председател на управителния съвет (президент) на ВТБ24. Forbes.ru акцентира вниманието на това, че е ветеран на руския парламентаризъм, съосновател на опозиционната партия «Яблоко», който не се е притеснил да се откаже от политиката заради банковото дело. „Престижът и ефективността на парламента се свиха", казва банкерът. "Но пък заплатите в банковия сектор скочиха", иронизира руският Forbes.

4. Герман Греф (президентът на „Сбербанк“) - $16 млн.

50-годишният юрист се смята за един от водещите либерали и либертарианци в руската власт и е с диплома от Омския държавен университет и докторантура в Санктпетербургския държавен университет (СПбГУ - преди ЛГУ). В периода 1991–1998 г. работи в Община Санкт-Петербург, където от юрисконсулт на музея Петродворец се издига до председател на Комитета по управление на общинските имоти (КУГИ) и вицегубернатор на Санкт-Петербург. През 1999–2000 г. ръководи Центъра за стратегически разработки. А след като Путин оглавява РФ, в периода 2000–2007 е министър на икономическото развитие и търговията. От 2007 г. досега е председател на управителния съвет (президент) на първата по активи руска държавна банка „Сбербанк“, чиято печалба под неговото управление достига $11,2 млрд. (2012) и  $11,3 млрд. (2013). „Аз днес вече не мога без благата на цивилизацията, не мога да не вися в интернет-банка, не искам да чакам в Сбербанк от времето на СССР два часа на опашка, за да ме обслужи лошо някаква девойка“, казва той. През май 2014 г. е избран за член на борда на директорите на руската интернет-търсачка „Яндекс“ за три години. "Сбербанк" през 2009 г. само за €1 е купил „златната акция“ на компанията, а от 2013 г. държи контролния пакет (75% плюс 1 акция) на дъщерната компания за онлайн банкиране "Яндекс.Денги".

3. Михаил Кузовлев (президентът на Банката на Москва) - $17 млн.

48-годишният банкер с образование от Московския държавен институт за  международни отношения (МГИМО). В периода 2002–2004 – е вицепрезидент на Внешторгбанк (ВТБ), втората по големина държавна банка в РФ. В периода 2004–2008 е управляващият директор на Russian Commercial Bank (Cyprus) – дъщерната структура на ВТБ. В периода 2008–2011 г. е първият вицепрезидент на ВТБ. От март 2011 г. е президент на Банката на Москва (част от групата ВТБ) с $1,18 млрд. печалба за 2013 г. „Мисля, че градовете трябва да се сравняват по духа и ритъма на живот. От тази гледна точка Москва и Ню Йорк са ако не близнаци, то поне братя. С една единствена разлика – деловите квартали на водещия американски мегаполис към 6–7 вечерта опустяват. А ние по това време, може да се каже, едвам започваме да работим“, казва той пред в. „Вечерняя Москва“. През 2013 г. като възнаграждение за труда в съвета на директорите на  «Роснефт» получава 76 373 акции на петролния монополист, като този пакет се оценява на около $424 800.

2. Алексей Милер (президентът на ОАО «Газпром») – $25 млн.

52-годишният топмениджър на един от най-големите газови монополисти в света е завършил Ленинградския финансово-икономически институт  „Н. А. Вознесенски“ и е кандидат по икономически науки. През 1991 г. е заместник на бъдещия президент Владимир Путин, тогава председател на комитета по външни връзки в Община Санкт Петербург. През 1996 г. е директор „Развитие и инвестиции“ на морското пристанище на старата руска столица. През 1999 г. оглавява «Балтийская трубопроводная система». През 2000 г. бившият шеф и приятел Владимир Путин с влизането си в Кремъл го прави зам.-министър на енергетиката, а вече след 10 месеца той става председател на управителния съвет (президент) на „Газпром“. През 2011 г. контрактът му като топмениджър е удължен с още 5 години. Има пакет акции в концерна от 0,00095828%, който обаче се оценява на $1,26 млн. по данни към  октомври 2014 г. „Ако говорим за основния проблем на световния газов отрасъл, то той е в това, че понастоящем прогнозите не работят. Както и не работят стратегиите, които са изградени върху тези прогнози“, казва Милер. Forbes.ru иронизира, че нападателят на ФК Arsenal Андрей Аршавин специално идва „на крака“ на Международния икономически форум в Санкт-Петербург, за да се срещне лично с Милер и да го помоли да се върне в местния „Зенит“. На 27 юни официално е обявено, че е уреден трансферът му в емблематичния санктпетербургски отбор.

1. Андрей Костин (президентът на „Внешторгбанк“ – ВТБ) – $37 млн.

58-годишният ръководител на втората по големина руска банка с $3,15 млрд. печалба за 2013 г. и е с диплома от водещия руски федерален ВУЗ - Московски държавен университет „М.В. Ломоносов“ (МГУ). Той държи 0,00183% във ВТБ на стойност $227 000. Той е банкер „от кариерата“ – още през 1995 - 1996 г. е първият зам.-председател на УС на Националната резервна банка (НРБ). Между 1996 и 2002 г. е президент на третата по големина държавна банка „Внешикономбанк“. От 2002 г. поема ВТБ в качеството на председател на УС. „Времената са такива, оскъдни...Ние искахме с поне 15% да свием фонда за трудовите възнаграждения. Макар че, все пак имаме и растящи бизнеси като „Лето банк“...“, оплака се Андрей Костин на международния икономически фонд в Давос. Той е най-добре платеният служител в Русия с една от най-високите заплати в света, която в други страни е немислима за държавна компания. Известен е със „скромните“ си номера като описания от Forbes (вижте в „Свързани новини“ на Economic.bg) луксозен прием „Срещу санкциите“. А веднъж иска да проведе „спешен разговор“ с приятеля си, съсобственика на ФК „Откритие“ Вадим Беляев, докато онзи почива на Малдивите – затова праща самолет да го вземе до Москва и да го върне същия ден на островите.

Подкрепи Economic.bg