Aston Martin за 700,000$

„Тъндърболт” е концептуален проект по дизайн на легендарния „Ванкуиш”

Aston Martin за 700,000$
4040 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Гатев

За стогодишната си история, „Астън Мартин” е отговорен за представянето на едни от най-красивите коли в света. Компанията е домакин на някои от най-добрите дизайнери в бизнеса: Уилия Таунс, Иян Калъм, а сега и Марек Райхман.

Бивш дизайнер на „Астън”, често споменаван в новините напоследък, е Хенрик Фискър. След няколкото произведения на изкуството за марката, той се оттегля в Калифорния, за да създаде собствен магазин. Там той решава да се конкурира със електрическия хибрид на Елън Мъск – „Тесла”, представяйки свой вариант , наречен „Карма”. След поетия риск, Фискър губи състезанието и отново се завръща към автомобилния дизайн. За последния си проект той представя нов дизайн, базиран на „ Астън Мартин Ванкуиш”. Колата е наречена „Тъндърболт” и официално е все още концептуална. Въпреки това се очаква да излезе лимитирана серия.

„Исках да създам елегантно и в същото време красиво спортно купе, с уникален дизайн, който да остане вечен”, каза Фискър.


Екстериорът е почти изцяло от въглеродни нишки и разчита повече на ъгли, отколкото на извивки, с изключение на извития покрив, който е от матово стъкло. Предната маска е много по-голяма и отчетлива, което прави автомобила едновременно елегантен и леко заплашителен. Той е и по-нисък, макар и само с 15 мм, от стандартния „Ванкуиш”.


„Астън Мартин Тъндърболт”  е първият автомобил в света, в който има огъващ се тъчскрийн. 11,6-инчовият прототип е направен така, че да се гледа от всякакъв ъгъл без отблясъци. Дело е на „Панасоник” и е разработен в сътрудничество с Фискър.

Коментари: 0