Създадоха „умно“ портмоне

Ако бъде забравено, от мобилното приложение се задейства звъняща аларма и се показва карта с мястото, където е загубена връзката с него

Създадоха „умно“ портмоне
4103 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Ново „умно“ портмоне известява собственика си чрез мобилно приложение, ако падне от чанта или бъде оставено на масата в ресторанта, пише Indenieur.de. Създателите на изобретението от Полша са нарекли изобретението Woolet. Финансирането е осъществено чрез  онлайн платформата Kickstarter.

Собственикът на Woolet разполага с възможност да зададе максимално позволено разстояние между портмонето и смартфона, като диапазона може да стигне от 6 до 25 метра. Ако бъде забравена, ценната вещ задейства звъняща аларма. Това е възможно благодарение на минисензори в тънкото  9.9 милиметра портмоне, което се свързва със смартфона чрез Bluetooth.

При натискане на определен бутон в приложението, портфейлът издава звуков сигнал. Ако въпреки всичко портмонето се загуби и не може да бъде открито, мобилната програма показва карта с мястото, където е загубена връзката с него. Предвидена е възможност и за включване на всички останали потребители на Woolet в акция по издирване. В такъв случай мобилните телефони ще сканират района, където се намират, и ще изпратят данните директно към собственика на загубеното портмоне.

Идеята очевидно се радва на успех. В Kickstarter създателите на Woolet отдавна са надминали първоначалната си цел от 15 000 долара, събирайки десет пъти повече - над 150 000. Наред с мобилните приложения за iOS и Android, полските изобретатели планират да разработят и софтуер за Windows. Детайлите за енергийното захранване на портмонето не са напълно ясни. Засега се предвижда използване на самозахранваща се батерия, която генерира електричество от телесната топлина и движението.

Коментари: 0