Audi ще плати глоба от 800 млн. евро заради Дизелгейт

Досега Дизелгейт вече е струвал на автомобилната група над 27 милиарда евро

Audi ще плати глоба от 800 млн. евро заради Дизелгейт

Снимка: Pixabay

Германският автомобилен концерн Audi, филиал на гиганта Volkswagen, ще плати глоба от 800 милиона евро в Германия при уреждане на последиците от скандала с манипулираните дизелови двигатели, обяви днес Volkswagenцитиран от световните агенции.

"Audi прие глобата", наложена от прокуратурата в Мюнхен и признава по този начин "отговорността си" за скандала, се допълва в комюникето на автомобилната група, цитирано от Франс прес.

Volkswagen допълни, че това плащане ще се отрази отрицателно на финансовите резултати на компанията за 2018 година, "намялявайки годишната печалба".

Компанията майка на Volkswagen - Porsche SE - също публикува предупреждение за собствените си резултати.

Досега Дизелгейт вече е струвал на автомобилната група над 27 милиарда евро (разходи по изтегляне на коли и съдебни процедури). Сумата включва и глоба от 1 милиард евро, наложена на Volkswagen през юни от прокуратурата в германския град Брауншвайг, включена в счетоводните резултати за второто тримесечие.

Volkswagen призна през септември 2015 година, че е манипулирал данните при тестовете в САЩ за измерване на отделените вредни газове. Скандалът, станал известен като Дизелгейт, доведе до множество съдебни дела за милиарди долари в няколко страни, а политиците в САЩ и Европа обърнаха сериозно внимание на въпроса за вредните емисии, отделяни от дизеловите двигатели.
Коментари: 0