Австралия затяга сигурността по летищата заради бомбен заговор

Полицията е осуетила атентат, зад който може би има ислямистки и екстремистки мотиви

Австралия затяга сигурността по летищата заради бомбен заговор

Снимка: Pixabay

444 ~ 1 мин. четене
Австралия обяви засилени мерки за сигурност по своите летища след новината, че полицията е разкрила и предотвратила бомбена атака срещу самолет. Вследствие на това сега пътниците и техните багажи ще бъдат проверявани много по-щателно. 

„Тези засилени мерки за сигурност ще останат в сила за неопределен период“, заяви австралийският министър на имиграцията Питър Дътън, предаде Reuters. 

Заради засилените проверки властите призоваха пасажерите да идват на австралийските летища два часа преди вътрешните полети и три часа преди международните. 

При полицейска акция в събота бяха арестувани четирима души – двама бащи от ливано-австралийски произход и техните синове, уличени в заговор и подготовка на бомбен атентат. Според информацията се е предвиждало да се качи самоделно взривно устройство на полет от Сидни за близкоизточен град, вероятно Дубай. Вероятно то е щяло да бъде в ръчния багаж, като според медиите става дума за нетрадиционно устройство, изпускащо токсичен газ на основата на сяра, което е щяло да убие или парализира всички на борда. Заговорът е бил в напреднал стадий, когато полицията го е осуетила, предава БНТ.

На четиримата арестувани предстои да бъдат повдигнати обвинения. Австралийският премиер Малкъм Търнбул отказа да каже дали задържаните са били направлявани от някой зад граница. В думите му обаче се прокрадва предположение, че може би има ислямистки, екстремистки терористични мотиви за планираната атака.
Подкрепи Economic.bg