Велев: Не воюваме със синдикатите, а с грешните политики

Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

Велев: Не воюваме със синдикатите, а с грешните политики
652 ~ 1 мин. четене
Ние не воюваме със синдикатите, а с грешните политики по доходите, които те защитават. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на bTV. Изказването му е във връзка с породилото се напоследък напрежение между бизнеса и профсъюзите заради предложението добавките за стаж към заплатите да отпаднат.

Велев изтъкна, че за работодателите най-ценният капитал са именно работниците. В тази връзка бизнесът е заинтересован от това да има справедливо заплащане и да насърчава повишаването на квалификацията на работниците си. Той изтъкна, че човешкият капитал е най-важният и той е основният ресурс за съществуването на всяко едно предприятие.

Според председателя на АИКБ синдикатите са превърнали дебата в скандал, за да не се чуят аргументите. Спорът се изостри особено много, след като на пресконференция бе изказано мнението, че у нас се възпитават „търтеи, които непрекъснато искат, без да дават“.

По думите на Велев, има и мързеливи, но и работливи хора и идеята на бизнеса е да се стимулират именно вторите.

"Разговорите за политиките по доходите ще продължат и през есента – те ще са и за премахване на минималните осигурителни прагове и за механизма за определяне на минималната работна заплата", каза още Велев.
Подкрепи Economic.bg