Неочаквано ниските печалби на Amazon се отразиха на пазарите

Последният ден от седмицата завърши с противоречиви резултати на борсата

Неочаквано ниските печалби на Amazon се отразиха на пазарите
888 ~ 3 мин. четене
Последният ден на търговия за седмицата приключи с противоречиви резултати на американските фондови борси. В ранните часове на сесията пазарите бяха под натиск от неочаквано ниските печалби, които Amazon отчете във финансовите си отчети за второто тримесечие на годината. Технологичния гигант загуби 4.3% от стойността си, след като беше регистрирана печалба на акция от едва 40 цента, при заложени очаквания от $1.42. 

Въпреки това в края на деня пазарите успяха да компенсират част от изоставането, което беше достатъчно за Dow Jones да достигне до нов исторически връх. Индексът на 30-те сини чипа напредна с 0.15%, достигайки 21830 пункта, основен принос за което имаха акциите на Chevron, които поскъпнаха с 1.9%. S&P500 и NASDAQ отстъпиха съответно с 0.13% и 0.12%, оставайки близо до рекордните си стойности. Водещите европейски индекси също записаха понижение, като тютюневите компании бяха сред най-губещите, а акциите на Altria Group и British American Tobacco поевтиняха с 17% и 7%. В края на сесията DAX30 и CAC40 загубиха съответно 0.40% и 1.07% от стойността си, а британския FTSE100 се понижи с 1%. 

Еврото отново записа поскъпване спрямо основния си конкурент и в края на деня едно евро се разменяше за $1.1744. Слабият долар и ниското ниво на инфлация насочиха инвеститорите към покупки на злато, което спомогна ценният метал да достигне до 6-седмичен връх, записвайки ръст в цената си от 0.83% до $1268 за тройунция. Петролът записа пети пореден ден на поскъпване, с което регистрира и най-висок седмичен ръст от началото на годината. На фона на сигналите за балансиране на пазара, лекият суров петрол достигна до цена от $49.78 за барел, а сортът Брент – до $52.64.

В понеделник в 12:00 часа българско време Европейската централна банка ще публикува предварителните   данни за нивото на основния индекс за потребителските цени за месец юли. Индексът е ключов измерител за нивото на инфлацията и покупателната способност в Еврозоната. Очаква се да не бъде отчетена промяна в ръста от 1.1% на потребителските цени от изминалия месец.

Berkshire Hathaway B

Седмичната графика на акцията на инвестиционното американско дружество разкрива движение във възходящ трендови канал, далеч над 100-периодната ЕМА. В края на първото тримесечие на годината цената претърпява корекция, но скоро след това възходът е възобновен. Търговията през последната седмица е белязана с отваряне на положителен гап, който може да бъде тестван през идните дни. Достигане на ниво от $170 ще бъде подходящ момент за покупка, като акцията е подходяща както за инвеститори с дългосрочен инвестиционен хоризонт, така и за такива, който търсят по-краткосрочни печалби.

EUR/CHF

След поредна силна седмица за еврото, валутната двойка EUR/CHF успява категорично да пробие горната граница на канала си на движение, достигайки до нов над 2-годишен връх. Възможно е да последва корекция на цената, която да тества ново формиралата се подкрепа. Влизане в краткосрочна къса позиция би било оправдано, като прибирането на печалбите е желателно да бъде около ниво от 1.1300. 

XAU/USD

Увереното възходящо движение на цената на златото продължава и в края на петъчната търговия ценният метал успя да запише нов 6-седмичен връх. Индикаторът стохастик се намира дълбоко в зона на свръхкупен пазар, като за момента не се наблюдават индикации за обръщане на посоката. Силна съпротива и евентуални разпродажби може да се очаква в зона около $1290 за тройунция, но влизането в позиция преди достигане на тези стойности носи риск от преждевременна корекция.

Nikkei

Японският индекс Nikkei затвърди пробива на долната граница на възходящия си трендови канал на движение и в момента се намира на стойности около 50-дневната си средна, от която получава допълнителна подкрепа. Въпреки пробива, индексът продължава движението си близо до психологическата граница от 20000 пункта и избягва по-значителни понижения. Очакваме след кратък период на консолидация биковете отново да заемат превес и възходящото движение да продължи.   

Подкрепи Economic.bg