Австрийският газов оператор възстанови доставките на газ

Руският газ за ЕС, който минава през централния транзитен коридор през Украйна, престана да тече в Австрия, Чехия и Италия

Австрийският газов оператор възстанови доставките на газ

Австрийският газов оператор Gas Connect Austria вече е възстановил транзита на газ във всички посоки. Недостиг на доставки на газ не са изпитали засегнатите от инцидента държави.

Голямата авария с газопровода Баумгартен не се отрази на доставките на повечето потребители, от изказванията на оператори на европейските газопреносни системи.

"Газпром Експорт" възобнови доставките на газ през австрийския център в Баумгартен, където във вторник имаше експлозия в газоразпределителната станция (GDS). Износът на "Газпром" изцяло отговаря на изискванията на клиентите, които получават газ от този хъб, съобщиха от компанията днес. "Това стана възможно благодарение на бързата и хармонична работа на нашите австрийски партньори в бързото възстановяване на транзита", се посочва в съобщението.

Руският газ за ЕС, който минава през централния транзитен коридор през Украйна, престана да тече в Австрия, Чехия и Италия, прекъснати бяха и доставките от Австрия до Унгария и Словения. Експлозията е причинена, по предварителни данни, по технически причини. 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира, че този инцидент показва колко важна е надеждната доставка на природен газ и енергийни ресурси в Европа, и колко остър е въпросът за надеждността на цялата система. „Припомнете си, че в момента "Газпром" е два проекта за изграждане на алтернативни газопроводи към Европа – трансбалтийският „Северен поток-2” и „Турски поток” през Черно море с възможно продължаване към ЕС. Той добави, че тези проекти целият диверсификация на пътищата за доставка на газ от Русия, но редица техни противници в Европа смятат, че те ще засилят зависимостта от руския газ. 

Коментари: 0