Австрийският президент посочи месеца за предсрочните избори

Канцлерът Себастиан Курц подаде оставка, само ден след началото на корупционния скандал с неговия заместник

Австрийският президент посочи месеца за предсрочните избори

Снимка: БТА

856 ~ 1 мин. четене
Австрийският президент Александър ван дер Беллен препоръча на правителството да насрочи предсрочните избори за началото на септември. Той заедно с австрийския канцлер в оставка Себастиан Курц дадоха брифинг след срещата, на която бяха обсъдени стъпките, за излизане от политическата криза, в която попадна страната след разразилия се вчера скандал с „руските видеозаписи“.

Канцлерът Себастиан Курц подаде оставка, само ден след появилите се записи в петък, на които се вижда, че австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на крайнодясната Партия на свободата, обещава обществени поръчки на руска бизнесдама в замяна на финансова помощ от нейна страна за предизборната му кампания през 2017. Част от договорката е била свързана и с покупката на най-популярния всекидневник „Кронен Цайтунг“ и смяната на ключови журналисти.

„Най-важно е, че на австрийците е даден шанс за ново начало, с което да се възстанови доверието в правителството“,  заяви президентът. „Това ново начало трябва да се осъществи бързо, толкова бързо, колкото позволяват разпоредбите в Конституцията, така че се моля за избори ... през септември, ако е възможно в началото на септември“, каза той.

Ван дер Беллен и Курц заявиха на съвместната си пресконференция, че стабилността е основен приоритет за тях през следващите месеци.

Канцлерът в оставка повтори, че за него предсрочните избори са единственият начин за решаване на кризата. „Новите избори са необходимост, а не желание“, каза той.

Коментари: 0