Автономните коли са по-безопасни, когато комуникират помежду си

Mcity използва добавена реалност за тестовете на своята V2V технология

Автономните коли са по-безопасни, когато комуникират помежду си

Снимка: University of Michigan

Най-актуалните технологии за самоуправление на автомобили разчитат на камери, радари и лидари (бел. р. Лидар е технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти чрез сензори). Тези сензорни устройство играят ролята на очи за колата и са начин да се замени човешкото присъствие зад волана. 

Сега екип от Мичиганския университет тества своето превозно средство Mcity и по-специално технологията V2V (vehicle to vehicle). V2V е система за комуникация между отделните автомобили. Тестовете са установили, че когато колите са свързани по този начин и си „говорят“, това значително повишава безопасността на пътя. 

V2V работи чрез безжично споделяне на данни за местоположение, скорост, посока на движение. Използвайки система за специална комуникация на къси разстояния, V2V е в състояние да изпраща до 10 съобщения в секунда. Този тип комуникация позволява на автомобилите да гледат отвъд това, което е непосредствено пред тях. 

В тестовете на своите автомобили Mcity също така използва технология за добавена реалност. Учените са създали виртуални превозни средства, оборудвани със същата V2Vтехнология, така че да комуникират с действителните прототипи. По този начин екипът може да разиграва сценарии, които иначе е недопустимо да симулира в реални условия, или пък такива, които са много скъпи. 

Уловката на V2V технологията е, че за да функционира ефективно, тя трябва да бъде инсталирана освен в автомобилите, и в заобикалящата инфраструктура като светофари и други подобни системи. Независимо от трудностите, които ще съпътстват внедряването ѝ, това е поредната стъпка към навлизането на безпилотните системи за управление, пише Engadget. 
Коментари: 0