Боян Томов: Общините очакват старта на новите оперативни програми

Конференция на Kmeta.bg събира местната власт и новите министри на дискусия и церемония „Кмет на годината”

Боян Томов: Общините очакват старта на новите оперативни програми

Снимка: Стоян Йотов

392 ~ 2 мин. четене

Общините очакват повече информация за европейските фондове – както относно размразяването на средствата по започнати проекти, така и за старта на новите програми за новия програмен период 2014-2020 г. Това заяви Боян Томов, изпълнителният директор на „Бранд Медия България” – издател на сайта Kmeta.bg и конурса „Кмет на годината”. 

Тази година преди тържествената церемония ще се проведе конференция, който ще срещне представителите на местната власт с новите министри – по европейските фондове Томислав Дончев, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда Ивелина Василева, поясни Томов пред „Дарик радио”.

Ние от портала на българските общини Kmeta.bg всеки ден виждаме проблемите на местната власт и намираме за положително съставянето на правителство, защото това ще доведе до ускоряване на работата по стартиране на новите програми и по размразяване на спрените, коментира Томов. Горд съм, че за голяма програма като „Околна среда” ще отговаря Ивелина Василева, която е бивш заместник-кмет. В това си качество тя е наясно за проблемите на българските общини, свързани с работата по европейските проекти, каза още той.

В конкурса „Кмет на годината” 264 градоначалници избират помежду си победителите в различните категории.Специален комитет от експерти тази година ще селектира т.нар. „кратка листа” с кандидати.

Освен за голямата награда „Кмет на годината”, градоначалниците ще бъдат отличени още в няколко категории - „Успешно привличане на инвестиции”, „Усвояване на евросредства”, „Опазване на околната среда”, „Развитие на туризма”, „Адекватна реакция при криза”, „Поддържане и развитие на спорта”, „Осигуряване на условия за отглеждане на деца”.

В една от категориите обаче най-добрият градоначалник избират хората – „Кмет на гражданите”. Там гласуването продължи през целия месец октомври и победителят вече е ясен.

Конференцията и церемонията по награждаването в конкурса „Кмет на годината 2014” ще се проведат на 11 ноември в Националния дворец на културата. Медийни партньори на събитието са Дарик радио и БНТ, която ще излъчи награждаването.

Подкрепи Economic.bg