Българи покориха 5-тия най-висок връх в света

Връх Макалу е висок цели 8481 метра

Българи покориха 5-тия най-висок връх в света

Двама българи успяха да изкачат петия по височина връх в света Макалу (8481 метра). Имената на смелчагите са Атанас Скатов и Боян Петров. Това е втори връх в рамките на месец, които изкачва Наско. Преди 22 дни той успешно преодоля и най-смъртоносния връх Анапурна (8091м.). За Боян пък, това е седмия осемхилядник, който покорява. С това постижение, той изминава половината си път към голямата му цел - да изкачи всички 14 осемхилядници на Земята.

Петров и Скатов са се качили на петия по височина връх около 12 часа местно време. Двамата са останали горе около 15 минути в изчакване на други алпинисти и вече слизат към базовия лагер, съобщава dnevnik.bg.

 Скатов се е прехвърлил под Макалу след неуспеха на Дхаулагири, въпреки че не беше обявил този връх в своите планове. Последното му съобщение в блога му е, че от Катманду ще се прибира към България. Той обаче е решил да се възползва от това, че под върха има много експедиции в очакване на добър прозорец от време. За него Макалу е четвърти осемхилядник след Еверест, Манаслу и Анапурна.

 Това беше втората и последна възможност за изкачването на върха през тази пролет, тъй като сезонът в Хималаите върви към приключване. Най-малко 12 души са успели да изкачат върха днес. Първи бяха испанецът Феран Лапорте и индиецът Аржун Важпай, който със своите 22 години е най-младият стъпил на Макалу.

Коментари: 0