Не можем да имаме повече от 5 истински приятели

До това заключение са стигнали учени от Сидни

Не можем да имаме повече от 5 истински приятели

Всеки от нас има стотици контакти в социалните мрежи. Някои от тях познаваме много добре, други са ни просто познати, а за трети дори не предполагаме как са попаднали в списъците ни. Австралийски учени обаче установиха, че не можем да имаме повече от 5 истински приятели.

Екип от университета на Сидни е стигнал до извода, че макар и хората да могат да образува сложни разслоени общества, при приятелствата от най-близкия кръг има горна граница от петима души. Тази горна граница вероятно е непроменена от стотици хиляди години.

Това, че истинските приятели могат да бъдат само петима не означава, че не можем да се обграждаме с познати. Това ще рече, че винаги когато добавяме нов човек в социалния си живот, той е малко по-далечен от хората в близкия ни кръг. Личната ни социалната мрежа може да достига до 132-ма души.

Учените са създали компютърни модели, с които са анализирали човешките социални мрежи и са ги сравнили с първобитните общества. Те обясняват, че от еволюционна гледна точка е било важно хората да имат малки групи от близки, когато са попадали в опасни ситуации. При наличието на такава група не е била необходима близост с останалите от племето, съобщава Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Броят на близките приятели се обуславя и от "неврологично ограничен капацитет за поддържане на дългосрочни стабилни отношения". Това означава, че мозъкът ни буквално не може да се справи с по-голям брой приятелства. 

Коментари: 0