Българите купуват на кредит климатици и зимни гуми

Ръст от 14% отчитат финансови компании в търсенето на малки заеми заради студеното време

Българите купуват на кредит климатици и зимни гуми
200 ~ 3 мин. четене
Над 14% е ръстът в броя на запитванията за потребителски кредити между 800 и 2000 лева през последния месец, посочват от консултантския сайт www.creditpoint.bg. Според наблюденията на експертите причината се крие в невъзможността на домакинствата да покрият натрупани и належащи разходи на прага на зимата. 

Сериозната активност в последната седмица бе допълнително стимулирана от опасенията на хората, че зимата ще бъде наистина тежка и трябва да се подготвят максимално бързо.

Над 32% от запитванията за заеми са за осигуряване на алтернативни начини за отопление, близо 30% са тези, които планират с взетия заем да погасят стари сметки за парно. 20% планират да покрият други стари задължения на домакинствата си, а 13% планират с кредит да направят покупката на зимни гуми за автомобила си, сочат данните.
„Рязкото застудяване, очакванията за тежка зима, в едно с масирани проверки за изправност на автомобилите от страна на органите на реда, стреснаха хората и те биха искали максимално бързо да извършат належащи покупки и да се подготвят за предстоящата зима”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и www.creditpoint.bg. „Голям процент от семействата не са заделили средства за такива с разходи,  които най-често са между 800 и 2000 лева и предпочитат да изтеглят кредит, но да са спокойни, че са подготвени и за по-тежка от обичайните зими. 
1500 лева кредит за 2 години означава месечна вноска от около 70 лева, което е приемливо за повечето хора. Оскъпяването на такъв банков кредит е около 200 лева за целия период или около 8 лева месечно, а позволява на домакинството да направи неотложните покупки и плащания сега и да е готово да посрещне тежкия сезон”, допълва Тошев.

Заема хората теглят в банката, в която получават заплатите си, където дължимата сума се спира автоматично и е освободена от допълнителни такси, разясняват още експертите.

Еспертите виждат, че малките банкови заеми стават все по-предпочитани спрямо бързите кредити, които по-често се ползват за суми под 500 лева. По-ниското оскъпяване  при потребителски заем е една от основните причини, но за клиентите е важно и реномето и риска при избирането на партньор - кредитна институция. 

Честите дискусии в медиите покрай промените в Закона за потребителския кредит и случаите на некоректност от страна на някои фирми от сегмента бързи кредити карат потребителите да се чувстват по-сигурни, когато работят с банка.

„Синоптичните прогнози за рекордни студове предизвикаха опасения у хората, че не са готови за отоплението на домовете си.  Някои прибегнаха до решение за подмяна на климатици, конвектори и други алтернативни методи за отопление, където контролът върху консумацията е по-голям, а рискът – по-нисък. Около 1/3 от малките заеми за периода са за инвестиция именно в подобни методи за отопление”, разказва Тошев. „Подобен е и делът на хората, които теглят малък кредит, за да покрият старите си задължения към Топлофикация”, допълва Тошев.

 По думите му, на прага на зимния сезон Топлофикация стандартно започва да събира старите си задължения. Потребителите, изправени пред риска да бъдат осъдени, предпочитат възможно най-бързо да погасят неплатеното към компанията и като най-ефективно решение виждат банковия заем с ниско оскъпяване, пояснява още Тошев.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg