Вътрешнополитическата среда ще тежи на икономиката през 2017 г.

Стабилизиращ фактор ще играят печатането на пари от страна на ЕЦБ

Вътрешнополитическата среда ще тежи на икономиката през 2017 г.
Влошената вътрешнополитическата среда в България се прибавя към външните рискове, които заплашват икономиката. Това става ясно от анализ на Raiffeisen Research - аналитичното звено на Raiffeisen Bank International AG. Стабилизиращ фактор ще играят печатането на пари от страна на ЕЦБ, раздвижването на кредитирането и очакваната умерена инфлация. Всичко това предвещава реален ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3% през 2017 г.

В анализа се посочва, че инвестициите ще останат на ниско ниво поради вътрешнополитическата среда и не на последно място – поради слабия административен капацитет за усвояване на еврофондове. През следващата година усвояването на парите от Европа ще бъдат под средното ниво в ЕС.

За представянето на българската икономика през 2016 г. в анализа на Raiffeisen се посочва, че то ще добро на фона на множеството  вътрешни и външни проблеми. В условията на външнополитически конфликти (Сирия, Турция), вътрешнополитическата среда в България също се влоши. На изборите за президент през ноември кандидатът на управляващата партия загуби, а министър председателят подаде оставка, което ще доведе до предсрочни парламентарни избори. Освен това,  все още не е ясно по каква избирателна система ще се проведат изборите, тъй като по време на референдума, проведен заедно с първия тур на изборите за президент, мнозинството от гласоподавателите подкрепи нова мажоритарна система. Новоизбраният президент се очаква да назначи служебно правителство след като встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г.

Както се очакваше, двигатели на растежа бяха нетният експорт и умерено нарастващото потребление в условията на намаляващи лихви по депозитите и растящи заплати. От друга страна, бюджетният излишък (3.4 млрд. евро към октомври) е сигнал за стабилна фискална политика.

След успешното представяне на прегледа на качеството на активите и стрес тестовете през 2016 г., банковият сектор се очаква да расте през 2017 г., подкрепен от очаквана умерена инфлация.

Рейтинговите агенции Fitch и S&P потвърдиха дългосрочния кредитен рейтинг на страната, но отбелязаха нестабилните политически перспективи и потенциалното им влияние върху българската икономика.
Коментари: 0