Борисов забрани обществените поръчки

Той призова министрите да продължат работата си без отпускане

Борисов забрани обществените поръчки
Премиерът Бойко Борисов забрани на министрите от кабинета в оставка да сключват договори за обществени поръчки, докато изпълняват задълженията си в очакване на назначаването на служебно правителство. Днес стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев няма да назначава служебен кабинет до встъпването в длъжност на наследника си Румен Радев и така кабинетът "Борисов 2" остава на постовете си поне още месец.

Ето защо Борисов призова министрите да продължат да работят без отпускане, но и без обществени поръчки. Това става ясно от думите му от стенограмата на заседанието на МС, провело се днес. 

"Ще го кажа по вооенному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е вдруги ден, може да е на 20 януари – когато ни сменят. Дотогава всеки изпълнява ангажиментите си!", обърна се Борисов към министрите. 

Ето стенограмата със съкращения:

"С това закривам днешното заседание. Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим. Извървяхме цялата процедура с истинско желание, ако може да се направи така, че до предсрочните избори да се промени Изборният кодекс. При така завъртялата се рулетка и в желанието си всеки да отстоява своите програми, ние трябва да се отнасяме с огромно уважение към всички, които участваха в този преговорен процес, и да проявим отговорност, знаейки какво ни очаква. 

Но така или иначе, има по-важни неща от властта - това е моралът. А и всяка една партия да отстои това, за което в края на краищата хората са я предпочели. Иначе ще се върнем във времето, когато имаше една партия. 

В същото време, аз многократно съм казвал, както сме си и говорили, че във всеобщата лудост все пак трябва да останат и хора, които да мислят трезво, иначе нищо добро не ни очаква. И аз мисля, че президентът Плевнелиев е от тези хора. Колкото и да се опитваха да го тикат да направи за има-няма за празниците правителство, да се упражняват по него, се видя на кой му е по-мила държавата. И той действително не се изкуши от възможността за трети път да запише на маса хора в CV-тата, че са били министри, вицепремиери, заместник-министри и премиери. 

Аз мисля, че той беше успешен президент. Не че ние сме го издигнали и подкрепили, но евроатлантическата ориентация, европейските ценности, хуманността, това да бъде полезен – той се постара максимално да го направи и то в тежки времена: когато нашето първо правителство си отиде във време, в което цените на тока скачаха, говореше се за полицейщина, сега във втория мандат – нито цените на тока скачат, в пъти паднаха исканията за подслушване – за всичко друго, само за полицейщина не може да се говори; след това – Орешарски го изгониха и той назначи другия служебен кабинет и то във време на финансово-икономическа криза, във време на войни. 

Вие виждате, заради това, което се случи в Турция, на времето са ставали войни – едно криминално убийство е проблем за едно общество, но убийството на посланик има тежък негатив в отношенията между държавите. 

Виждате Германия, в която канцлерът Меркел е обвинявана за своята хуманност, за това, че се погрижи за бежанците. И как се отнесоха към всичко това – да се убиват беззащитни хора на пазара! Белгия, Франция, къде ли не! А и тук, на един хвърлей място от България, се води война в Алепо и то не каква да е война, а може би една от най-свирепите в историята на човечеството. В такъв момент да си правиш експеримент – ами само спесимените на новите министри не могат да станат за 20 дена, блокираш цялата администрация! 

Аз мисля, че и инцидентът в Хитрино беше един добър тест. И дори опозиционна партия като ДПС настоява за това – и то не за друго, а защото видяха колко време отне цялата операция, необходимата организация, присъствие на министри, секретари на МВР, шефове на агенции – живяха там през цялото време във фургони. 

Участието ни в преговори за съставяне на правителство в този парламент беше именно, за да се съобразим с желанието им да има нов Изборен кодекс. 

Едно нещо препоръчвам, ако искате - забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате. 

С министър Ненчев сме се разбрали – даже и да останем и да имаме право да номинираме началник на отбраната, по-правилно е като дойде новият върховен главнокомандващ, той да си го избере. 

В зависимост от ситуацията, преди Коледа да се съберем да си разпределим задачите и дежурствата за Коледа и Нова година." 
Коментари: 0