България отбелязва Деня на храбростта

Началото на парада бе дадено от хеликоптери

България отбелязва Деня на храбростта

Снимка: Economic.bg

1248 ~ 1 мин. четене

На 6 май (Гергьовден) България отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия. Той се чества от 1880 г., когато княз Александър I издава указ на 1 януари за учредяване на военния орден "За храброст", който се връчва на извършилите подвизи на бойното поле, а на 9 януари същата година с указ се постановява и честването на празника. 

Тази година началото на военния парад дадоха хеликоптери. Той започна в 10:00 часа на площад "Александър I". 
В честването участва президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов и новият началник на отбраната - генерал -лейтенант Андрей Боцев. 
"Има дати в нашата история, които ни зареждат с вяра и оптимизъм. Те изпълват сърцата ни с гордост. Такъв е днешният ден - 6 май, Гергьовден. Нашият народ засвидетелства признателност към своята армия. Днес ние свеждаме глави към славните воини, дали живота си за свободата и отечеството и почитаме паметта им. Българската армия е носител на свещения идеал за национално обединение". Това заяви президентът Румен Радев на откриването на парада.
Пред паметника на Незнайния воин в София се извърши празничен водосвет на бойните знамена и на знамената-светини на българската армия. 
В 12:00 часа пред сградата на президентството ще бъде извършена тържествена смяна на карaула. 
Подкрепи Economic.bg