България почете паметта на падналите за свобода

Хиляди развяха българското знаме на 138-годишнината от Освобождението

България почете паметта на падналите за свобода

Снимка: Стоян Йотов

4364 ~ 2 мин. четене
България отбеляза 138-годишнината от Освобождението на България от турско робство. В цялата страна се проведоха тържествени чествания в памет на падналите за свобода.

Още на сутринта българските градове издигнаха националните знамена и поднесоха цветя и венци пред паметниците и паметните знаци на всички знайни и незнайни люде, участвали в подвига.

В столицата салюти, почетна смяна на гвардейския караул и традиционна проверка-заря отбелязаха Националния празник. По-рано трибагреникът бе издигнат пред паметника на Незнайния войн.

Хиляди почетоха падналите за свобода с едноминутно мълчание на площад „Народно събрание“, а след това припяха Химна на България.

През целия ден хиляди българи се редиха на опашка, за да видят оригинала на светинята – Самарското знаме. Символът на българското Освобождение бе изложен в Националния военноисторически музей.

Десетки хиляди българи се стекоха на легендарния връх Шипка с венци и цветя пред Паметника на Свободата. Още от ранна утрин те изкачиха стъпалата към върха с трибагреници в ръце.

Във Варна  над 100 гайди огласиха Морската градина, а българи извиха хоро. В Бургас гражданите паднаха на колене и замълчаха в името на загиналите за освобождението.

В Благоевград честванията започнаха пред "Паметния знак на Майор Орлински", а десетки българи се събраха на мястото, където преди 138 години са посрещнати руските освободителни войски. Тържествата в Пазарджик започнаха с молебен за здраве и благополучие в църквата „Св. Св. Константин и Елена”.

Видин по традиция отбеляза 138-годишнина със заупокойна молитва в с. Иваново, където е издигнат паметник на загиналите за освобождението румънски воини. В Ямбол в издигането на националния флаг пред общината участваше ямболският гарнизон.

В Добрич се състоя тържествен ритуал с отдаване на военни почести за загиналите на паметника на хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.

Стотици граждани в Пловдив се поклониха пред Паметника на руските освободители на хълм Бунарджика на Националния празник. Официалната церемония започна традиционно с изпълнението на стихотворението „Опълченците на Шипка”.

В някои градове на страната се проведоха и исторически възстановки и празнични шествия.

Всички населени места извадиха наяве своите традиции и почетоха посвоему една от най-важните дати в българската история – 3 март.
Подкрепи Economic.bg