Михаил Белчински: Стискам палци за втори лифт в Банско

Не може туристите да чакат с часове, за да стигнат в планината, смята доайенът на туризма

Михаил Белчински: Стискам палци за втори лифт в Банско
760 ~ 2 мин. четене

Доайенът на туризма в Банско Михаил Белчински също смята, че трябва да бъде изградена втора кабинкова линия от курорта до Пирин планина. "Не е добре, когато в нашия бранш се стигне до претоварване, а точно това се случва в последните 5-6 години с единствената кабинка. Не може да караш туристите, да чакат с часове, за да стигнат в планината и да се очаква, че ще се върнат отново в града ни", категоричен е 75-годишният Михаил Белчински, който е бил директор на "Почивно дело и курортно лечение" в Банско.

Той и връстниците му най-добре знаят как е изглеждало населеното място преди повече от 50 години и каква визия има днес. Белчински е известен като един от най-енергичните туристически шефове в Банско. На 1 април 1980 г. поема поста директор на "Почивно дело и курортно лечение", пише Kmeta.bg.

Обичам да се шегувам, но в назначението ми нямаше шега и измама, казва той. По онова време e работил от тъмно до тъмно и е бил един от малкото, които са вятвали, че бъдещето на градчето е в туризма. Една вечер се прибира бесен. Ядосали го партийците. Той им заявил, че няма да уплашим никого с индустрията си, а ще привлечем света с туризма. Случката се разирала през 1982 г.

„Партийните секретари не спряха да ми повтарят, че почивното дело няма да ни нахрани. От гняв ченето ми блокира. Но времето показа, че съм бил абсолютно прав”, твърди радетелят за развитието на туризма в Банско.

"Дойдох през 1966 г. тук, беше едно село - навсякъде ниви със земеделски култури. Доста по-късно имаше само един хотел - "Пирин". След него се направиха хотел "Стражите" и комплекс "Хаджирускови къщи". В планината пък почти нямаше ски съоръжения", спомня си Михаил Белчински.

Той признава, че се разплакал, когато открили кабинковия лифт. "Това, за което мечтаехме, се случи. Винаги съм бил убеден, че няма да изплашим света с ТКЗС, а трябва да привлечем света тук с природата, която Господ ни е дал", твърди ветеранът в туризма и доскорошен управител на хотелски комплекс „Хаджирускови къщи”. Бай Мишо и останалите по- възрастни банскалии са наясно и с друго - един курорт не се ли развива непрекъснато като инфраструктура и ниво на обслужването, ще спре да бъде посещаван. Затова искат втори лифт.

Подкрепи Economic.bg