България подкрепи страните от западните Балкани

Президенът Плевнелиев изказа твърдата си позиция относно европейските реформи

България подкрепи страните от западните Балкани
244 ~ 1 мин. четене

България ще продължи твърдо да подкрепя страните от Западните Балкани в европейския им път. Реформите обаче трябва да бъдат извършени и да получат международна подкрепа, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на Дондуков 2 с президента на Република Македония - Георге Иванов и с главния представител на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

Иванов и Иванич пристигнаха в София, за да отдадат последна почит пред покойния президент д-р Желю Желев, който посветено работеше за добросъседски отношения между страните от региона, съобщават от пресслужбата на президентството.  

Босна и Херцеговина може да разчита на българска подкрепа в Европейския съюз, както и на опита на страната ни в процеса на европейска интеграция. „Ще бъдем откровен и открит партньор и можете да разчитате на нашата подкрепа“, заяви президентът. Плевнелиев открои България като основен двигател в региона за по-тясна интеграция с Европейския съюз.

 Младен Иванич запозна президента Росен Плевнелиев с посоката на реформите в Босна и Херцеговина по пътя на страната към интеграция с ЕС. Планът, съгласуван с международните партньори, залага приоритетно на мерки за съживяване на икономиката, което ще подобри впоследствие диалога за разрешаването на ключовите политически въпроси.

От своя страна българският държавен глава открои като условия за успех утвърждаването на основните демократични ценности и върховенството на закона и още веднъж заяви намерението си да води поддръжническа политика, спрямо останалите Балкански държави.

 Росен Плевнелиев и Младен Иванич обмениха мнения по ситуацията в Източна Украйна, както и рисковете от нова популистка вълна в страните от региона и в Европа.

Подкрепи Economic.bg