БДЖ официално възстановява движението на 33 спрени влака(обновена)

Продължават възстановителните дейности от бурите и падналите валежи

БДЖ официално възстановява движението на 33 спрени влака(обновена)
4115 ~ 2 мин. четене

„Холдинг БДЖ” ЕАД ще възстанови движението на 33 влака от днес, като 3 от тях ще се движат само в част от съществуващия им в настоящия момент маршрут. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

 Ще бъде възстановено и движението по цялото направление на 8 от всички 10 влака, на които беше съкратен маршрута на пътуване.

Два влака, които се движат между Пещера и Стамболийски, ще продължават да пътуват в този участък, вместо между Пещера и Пловдив, поради ремонтни дейности по железния път между Стамболийски и Пловдив.

За клиентите на националния железопътен превозвач, които са пътували с влаковете, чийто маршрут ще бъде съкратен, ще бъде създадена възможност за придвижване с други влакове. За целта ще бъдат въведени промени в разписанията на някои влакове, както и ще бъдат добавени допълнителни спирания на гари, на които са спирали движещите се по съкратен маршрут влакове.

Плановете за съкращения на влакове и персонал в БДЖ бяха стопирани след острата реакция на синдикати, пътници и общини. Финансовият министър Владислав Горанов се съгласи да отпусне още 40 млн. лв. за превозвача, с колкото се планираше да бъде намалена субсидията му за извършваната транспортна услуга.

От министерството уточняват, че пътническият железопътен превозвач продължава срещите си с кметовете, за да бъде прецизиран графика за движение по начин, който да съответства на нуждите по места.

В същото време стана ясно, че продължават възстановителните дейности по железопътната инфраструктура, след надналите валежи в страната. Аварийни екипи и специализирана техника на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, са по местата и работят за разчистване на жп трасетата,  подаване на напрежение в контактната мрежа и възстановяване на влаковото движение. 

Към момента все още е прекъснато движението в междугарията:

·         Дългопол-Комунари, път 2, поради наводнен железен път и паднала земна маса;

·         Комунари-Смядово, поради липса на напрежение в контактната мрежа;

·         Кърждали – Мос, поради паднала скална маса;

·         Харманли – Симеоновград, поради паднала скална маса.

Железопътната мрежа в страната остава под наблюдение, особено в участъците, в които има нанесени поражения върху елементи на жп инфраструктурата.

Продължават възстановителните дейности и по разчистване на жп трасето в района на гара Стряма, където по-рано днес дерайлира пътнически влак.

Очаква се движението на влаковете в участъка Копривщица – Стряма да бъде възстановено късно тази вечер. 

Подкрепи Economic.bg