Мини хит превзема авто пазара

Германският едноместен модел ще се появи в продажба още тази година

Мини хит превзема авто пазара
4313 ~ 2 мин. четене

Германската иновативна авто компания Innovative Mobility съобщи, че вече е получила близо 1 000 поръчки за едноместната си електрическа кола, която ще носи името Colibri. Градският автомобил получи одобрението на еколози и природозащитници, според които подобен тип едноместни електромобили могат да окажат много позитивно въздействие на околната среда, съобщава изданието Autonews.

Пазарният дебют на мини модела се очаква да стане реалност още през тази календарна година, а цената му звучи доста приемлива – 8 900 евро. Собствениците му обаче ще трябва да заплащат и по 55 евро за аренда на батериите, а иновативните предприемачи очакват продажби от порядъка на 17 000 бройки от модела годишно.

Innovative Colibri ще бъде оборудвано с 24-киловатов електромотор, който позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 10 секунди и достигането на максимална скорост от 120 км/ч. Малката кола ще тежи едва 440 кг., а батерията ще се презарежда директно от електрическата мрежа. Едно пълно зареждане ще отнема около 25 минути и с него ще се изминават близо 200 километра, в зависимост от терена.

Габаритите му също са впечатляващи и го превръщат в истински градски помощник, който ще е висок 130 сантиметра и широк 180. Дължината му ще е едва 275 сантиметра, което е доказателство за неговата практичност.

Въпреки малките си размери багажното му отделение предлага 180 литра обем.

От Innovative Mobility не казаха кой пазарен сегмент ще гонят, като допълниха, че малкото бижу се търси поравно от корпоративни клиенти и частни лица.

Сега пред тях стои предизвикателството за бъдещето развитие на модела, като те активно търсят инвеститори, които да помогнат за неговата еволюция.



Подкрепи Economic.bg