България си открива сметки във Федералния резерв на Ню Йорк

Там ще стоят парите, преведени за самолетите F-16, а държавата ще търси доходност от тях

България си открива сметки във Федералния резерв на Ню Йорк

Снимка: Wikipedia

2567 ~ 1 мин. четене

Министерският съвет одобри договор за създаване на сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк, свързани с „чуждестранно финансиране на продажби за военни цели“. В тези сметки ще бъдат депозирани част от сумата, която правителството преведе за покупката на 8 изтребителя F-16 Block 70 от САЩ. Стойността на сделката е 1.2 млрд. долара, а парите бяха преведени накуп през август 2019 г.

Сега, според одобрения договор, част от сумата ще се депозира и инвестира чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералния резерв (Фед) за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца, съобщават от правителствената пресслужба. Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералния резерв. Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Предстои откриване на сметка на името на Министерството на отбраната, на която да бъдат преведени тези средства. В този процес съдействие ще оказват МФ и БНБ.

При евентуално реализиране на описаната възможност би могло да се очаква държавата да реализира приходи от инвестиране с нетна доходност до около 1.5%, ако няма съществени промени на текущите пазарни условия, се казва още в съобщението.

Коментари: 0