Български игрални компании са в топ 10 на световните производители

Разлекателната и игрална индустрия са все по-важни за икономиката ни

Български игрални компании са в топ 10 на световните производители
3755 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров
„Две от компаниите, които са представени на това изложение, са в топ 10 на световните производители и топ 5 на европейските. Те предлагат високотехнологични продукти и иновативни решения. Благодарение на тях България заема важно място в световната игрална индустрия.”

Това заяви пред Economic.bg председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев след откриването на изложението BEGE Expo.

„Развлекателната и игралната индустрия е важна за българската икономика. Тя е експортно ориентирана и създава продукт с висока добавена стойност. Свързана е с високо ноу хау и има голям потенциал за растеж”, обясни Домусчиев.

Той отбеляза ролята на качествените специалисти в този сектор. „В тази индустрия са ангажирани млади, образовани и квалифицирани кадри – различни инженери и софтуерни специалисти. Те имат голям потенциал, създават качествен продукт и високо ниво на ноу хау.”

Председателят на КРИБ говори и за развитието на сектора. „Българският пазар е добро начало, но е сравнително малък. Компаниите, които искат да просперират, трябва да бъдат ориентирани към световните пазари. Тук има много подобни фирми. Дойдох да ги поздравя”, обобщи той.

Подобни компании допринасят и за развитието на българския спорт, като подпомагат редица спортни клубове и мероприятия.

Изложението се провежда за осми пореден път и ще се състои в 2 поредни дни - 24 и 25 ноември. В него вземат участие производители, дистрибутори и оператори от над 14 държави. Представени са последните постижения на водещите компании в бранша в различни направления на производството на игрално оборудване и съдържание, както и в сферата на онлайн и мобилния гейминг.

В рамките на събитието ще се проведе и източноевропейска конференция на игралната индустрия, която ще събере представители на игралния и развлекателен бизнес от цял свят.
Подкрепи Economic.bg