Прагът за неимуществените обезщетения се нарушава, оплакаха се застрахователите

Дружествата смятат прекомерно високите обезщетения за опасни за обществото

Прагът за неимуществените обезщетения се нарушава, оплакаха се застрахователите

Снимка: Economic.bg/ Цветан Петров

1372 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Някои съдилища в България продължават да присъждат над 5000 лв. неимуществени обезщетения (т.нар. „Болки и страдания“) на роднини извън най-близкия кръг на пострадалите при инциденти. Така съдилищата на практика нарушават окончателно приетия от депутатите в края на ноември миналата година таван и незаконно натоварват прекомерно застрахователните дружества. Това обявиха представителите на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) на днешната си среща с медиите.

Константин Велев, член на Управителния съвет на АБЗ и изпълнителен директор в „Армеец“, коментира, че тази практика на съдилищата да изплащат суми, надхвърлящи 5000 лв., означава, че няма достатъчен напредък в законовата практика за неимуществените обезщетения. „Аргументите на съдиите да присъждат по-високи обезщетения са най-различни, включително позоваване на европейското законодателство, както и твърдението, че когато са заведени делата за обезщетенията, са действали старите правила, при които нямаше праг“, обясни Велев.

Именно затова е наложително скоро да се състави конкретна методика, по която да се изчисляват неимуществените обезщетения, заяви Юри Копач, изпълнителен директор в „Дженерали Застраховане“. Той обясни, че предстои външна консултантска компания, която е разгледала методиките в Германия, Испания, Франция, Румъния и други страни, да представи препоръките си каква трябва да е формулата в България. След това въпросната методика ще се обсъди съвместно със застрахователните дружества, представители на съдебната система и на социалното и финансово министерство.

Председателят на АБЗ Светла Несторова подчерта, че практиката да се плащат неимуществени обезщетения в размер на 20, 30, 50 и дори 100 хил. лв. при злополука или смърт е опасна за хората. „Възможността да се получи такова голямо обезщетение, кара хората или близките им да се нараняват или убиват, за да вземат парите. В някои страни неимуществени обезщетения на близките на загинали изобщо не се плащат“, каза тя.

Според представителите на АБЗ приеме ли се конкретна методика, по която да се калкулира размера на неимуществените обезщетения, съдиите с годините постепенно ще започнат да си служат с нея и да аргументират още по-точно сумите, които присъждат. Именно това се е случило в страните, където такива формули вече действат.
Коментари: 0