Борисов нареди строежът на Околовръстното до „Цариградско шосе“ да започне веднага

На редовно заседание кабинетът отпусна 15 млн. лв. за доставка на влаковете за метрото нс столицата

Борисов нареди строежът на Околовръстното до „Цариградско шосе“ да започне веднага
13620 ~ 2 мин. четене
Ветото беше отхвърлено, почвате да строите по най-бързия начин. Това нареди Бойко Борисов на регионалния министър Петя Аврамова по време на редовно заседание на кабинета. Става въпрос за стартиране на строителството на последните 6 км от Южната дъга на Околовръстния път на столицата до бул. "Цариградско шосе".

Там, поради обжалвания от собствениците на имоти, строителството все още не е започнало, въпреки че има избран изпълнител. Днес ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост падна и така дейностите ще могат да стартират.

„От "Младост" до "Тракия" тая страховита тапа трябва да се развързва незабавно. И както сме говорили, Околовръстното на Пловдив, на Пазарджик, по "Хемус", Северна България, Монтана-Видин, Ботевград-Мездра, имате пълен картбланш тези обекти да тръгнат веднага. Те са жизненоважни за региона", каза Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет“, коментира Борисов.

Победителят в търга за изграждането на последната част от Южната дъга е „ГБС – Инфраструктурно строителство“ с оферта от 119 млн. лв. Срокът за изпълнение на дейностите е 910 дни.

Припомняме, че вторият в класирането „Трейс“ обжалва първо пред Комисията за защита на конкуренция (КЗК) и след това директно пред Върховния административен съд (ВАС). През март „Трейс“ подаде жалба до КЗК срещу избора на „ГБС“ за изпълнител на участъка, която бе отхвърлена от регулатора. Именно „Трейс“ е дала най-ниската цена – 95.5 млн. лв., но техническата оферта е получила само 28 точки. Според КЗК цената, предложена от „Трейс“, е по-ниска с повече от допустимите по правилата 20% спрямо офертите на останалите участници. Компанията е разяснила ценовото предложение пред КЗК, но регулаторът е отхвърлил част от аргументите.

В отговор на въпрос на Economc.bg от пътната агенция обясниха, че въпреки жалбата към ВАС строителството ще може да започне с избрания изпълнител.

Допълнителни средства за метрото

Министерски съвет отпусна 15 млн. лв. на Столична община за доставка и модернизация на метровлаковете. Това заяви премиерът Бойко Борисов днес по време на редовоно заседание на кабинета. Освен за метрото, пари бяха отпуснати и за ремонтни дейности в Габрово. За целта местните власти ще получат още 4 млн. лева. С допълнителни 500 000 лева пък ще бъдат довършени ремонтите на катедралата във Варна.
Коментари: 0