Балканският винен фестивал събира винопроизводители от цял свят

Дегустациите на вина ще се проведат на 28 и 29 май

Балканският винен фестивал събира винопроизводители от цял свят
404 ~ 2 мин. четене
Едни от най-влиятелните винени специалисти ще дадат оценка на участващите в Балканския винен фестивал и конкурс (BIWC) вина, като дегустациите ще се проведат на 28 и 29 май.

"Балканският винен фестивал и конкурс (BIWC) се превръща в мегафорум на международно ниво, като участие в него взимат не само винопроизводители от Балканите , но и такива от цял свят" - това заяви Красимир Коев, изп. директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното на пресконференция днес. 

"Участието и получаването на награда от Балканския винен фестивал и конкурс ( BIWC ), е от голямо значение за вината и техните производители. Това им  дава особена стойност и до голяма степен формира потребителските нагласи на любителите на качествени вина", заяви Константинос Лазаракис, председател на BIWC  и единствен носител на престижната титла Master of Wine на Балканите.

 "В момента получаваме мейли от винени съдии от цял свят, имена във винения бранш, които желаят да участват в журито на конкурса следващата година. Горда съм от този факт, това означава, че винения форум става все по-известен и с по-голяма тежест. Вече разширяваме и концепцията, като тази година ще включим във фестивалните дни и изложение за кулинарни туристически атракции BALKAN FLAVORS, организирано от Балкания - Балканска асоциация за устойчив туризъм и култура", сподели Галина Нифору, директор на BIWC. 

Емилия Калайджиева, президент на асоциацията, заяви че инициативата е в унисон с най-актуалните тенденции в туристическото търсене - желанието за опознаване на дадена територия чрез уникалното и автентичното, чрез това, което нейните обитатели са съхранили през вековете и което днес пресъздават в своите храни и напитки. 

По време на фестивала ще се включат асоциации, хотели, ресторанти, производители, които ще представят традиционната кухня от своя регион, специфични хранителни продукти, нехарактерни туристически маршрути. Участие ще вземе и Ути Бъчваров с неговия пътуващ кулинарен театър, като за първи път ще представи изработен по негова идея огромен тиган и огромна тенджера.


Economic.bg е медиен партньор на събитието
Подкрепи Economic.bg