Bank of England проверява готовността на британските банки за Brexit

Финансовите институции трябва да гарантират потребителското кредитиране

Bank of England проверява готовността на британските банки за Brexit

Британските банки трябва да се подготвят за широк кръг от потенциални последици и да избягват внезапни промени в кредитирането, докато страната се готви да напусне Европейския съюз, заявиха висши кадри на Английската централна банка (АЦБ), цитирани от Reuters.

Само 2 дни преди момента, в който премиерът Тереза Мей смята да стартира 2-годишната процедурата по Brexit, централната банка изиска от търговските банки да представят копие от плановете им за непредвидени ситуации, за да успокоят регулаторите, че са готови за „широк кръг от възможни последици“. 

Комитетът за финансова политика на АЦБ иска от британските банки да покажат как могат да избегнат опасността континенталните им клиенти да бъдат рязко откъснати от финансовите им операции след Brexit.

Кредиторите се притесняват, че Великобритания няма да си осигури продължителен, неограничен достъп до единния пазар на ЕС и някои от тях вече планират преместване на континента.

„Внезапна промяна може да засегне обезпечаването на пазарната ликвидност и инвестиционните банкови услуги“, предупредиха от Комитета на АЦБ в доклада си за последното тримесечие.

Промени в бизнес модела на банките след Brexit биха намалили устойчивостта на британската финансова система, а АЦБ „разглежда подходящи мерки за намаляване на риска“.

Преди няколко месеца гуверньорът на централната банка Марк Карни заяви, че не вярва, че напускането на ЕС е най-голямата заплаха за британската финансова стабилност и все още не е променил мнението си.

АЦБ заяви, че започва проверка в стандартите за потребителско кредитиране, които счита за по-голям риск, отколкото инвестициите в имоти с цел отдаване под наем, които намаляха през 2016 г.

Комитетът изготви план за тазгодишните стрес тестове на топ кредиторите. За пръв път те са изправени пред двугодишен паралелен „проучвателен“ тест за способността им да се справят с бързо развиващи се или скрити рискове извън обичайния финансов цикъл. Цикличният тест обхваща 5-годишен период от сътресения, а проучвателната версия ще обване период от 7 години.

Вторият стрес тест е възможен благодарение на липсата на европейски стрес тест за 2017 г. на водещите банки.

RBS се провали на миналогодишния стрест тест, трябваше да предприеме стъпки за увеличаване на капиталовите си буфери и ще бъде под голям натиск този път да се справи. Barclays и Standard Chartered също пропуснаха някои прагове в миналогодишното упражение.

През януари Карни заяви, че огромният британски финансов сектор може да понесе преместването на няколко фирми, но ако изгуби ключови дейности, може да се срине като неустойчива дървена кула.

Банките заявиха пред Reuters, че са засегнати от относителната липса на интерес от страна на правителството на Тереза Мей, което не можа да им гарантира, че те ще продължбат да предлагат услугите си безпрепятствено на европейския пазар, след като Великобритания напусне ЕС.

HSBC, UBS и Morgan Stanley решиха да преместят по 1000 работни места от Лондон през следващите 2 години. Миналата седмица Goldman Sachs обяви, че ще започне преместването на стотици свои служители от британската столица, като част от план за извънредни ситуации, свързан с предстоящото напускане на ЕС.

По-рано този месец, АЦБ заяви, че прогнозата за глобалния икономически растеж се е подобрила, отчасти заради очакванията на пазарите за намаляване на данъците и по-свободни регулации в САЩ, както и за по-големи разходи в еврозоната.

Коментари: 0