Банките очакват скок на паунда през април

Месецът традиционно е силен за лирата

Банките очакват скок на паунда през април

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Британският паунд поскъпна във вторник както спрямо долара, така и спрямо еврото благодарение на позитивни икономически данни за Обединеното кралство. Към 14 ч. българско време паундът нарасна спрямо американската валута с 0.4% и 1 паунд се търгуваше за 1.3786 долара, а спрямо еврото – с 0.1%, така че 1 паунд се разменяше за 1.1731 евро. Според анализаторите британската валута ще продължи да поскъпва устойчиво и през следващия месец.

Само от началото на годината лирата поскъпна с около 4.5% спрямо еврото. Европейските блокади и бавната ваксинация не създават достатъчно оптимизъм към единната европейска валута. За разлика от тях Великобритания ваксинира над 50% от населението си и перспективите за силно икономическо възстановяване растат.

Така британската лира продължава да трупа печалби спрямо еврото за шести пореден месец през март – серия, която не е наблюдавана от 5 години насам.

Великобритания вече започна да разхлабва пандемичните ограниченията, а се очаква това да продължи и през април, като данните показват, че пациентите с COVID-19 в болница са спаднали рязко от 20 хил. в началото на година до около 5 хил.

Според инвестиционната група MUFG това ще бъде важен елемент на световните валутни пазари.

Подобряването на перспективите за британската икономика трябва да продължи да насърчава по-силна британска лира през следващите месеци“, посочва тя в бележка.

MUFG отбелязва, че април традиционно е силен месец за лирата.

През последните двадесет години паундът е поскъпвал средно с около 1.5% през април спрямо еврото“, посочва MUFG.

Според изследване на банките Nomura и Bank of America паундът отдавна има установена тенденция да превъзхожда повечето други основни валути през април. Спрямо долара валутата расте с около 2% през април в последните години.

Нашият анализ показва, че април непрекъснато е бил най-добрият месец за паунда“, казва Камал Шарма, стратег в BofA Global Research.

Според нея априлската сила на паунда е резултат от транзакции, свързани с изплащането на дивиденти на компании от FTSE 100, по-голямата част от които са мултинационални фирми.

Според анализ на инвестиционната банка Société Générale курсът паунд/евро поддържа стабилен възходящ тренд. Перспективите остават благоприятни за паунда, докато курсът остане над 1.1574.

Аксел Рудолф, анализатор от екипа за технически анализ на Commerzbank, смята, че курсът паунд/евро продължава да се изкачва към върховете от март 2019 г. на 1.1800 - 1.1813.

Коментари: 0