Британската икономика изненада с ръст

Прогнозите за първото тримесечие на годината обаче са за срив в следствие на Брекзит, посочват анализаторите

Британската икономика изненада с ръст

Снимка: Pixabay

664 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Икономиката на Великобритания е нараснала по-бързо, отколкото очакваха анализаторите през последните три месеца на 2020 г., сочат данните на Службата за национална статистика (ONS), цитирани от Reuters. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 1.3% между октомври и декември миналата година спрямо предходния тримесечен период, докато икономистите очакваха растеж от около 1%.

През 2020 г. БВП е спаднал с 9.8%, което е най-големият срив от повече от три века насам.

Великобритания е най-засегната страна от COVID пандемията сред останалите държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като изключение прави само Испания и Аржентина.

ONS заяви, че дефицитът по текущата сметка на Обединеното кралство е стигнал 26.3 млрд. паунда през четвъртото тримесечие, което е почти двойно по-малко от третото. Голяма част от фирмите са внесли големи количества стоки преди 1 януари, когато Великобритания официално напусна Европейския съюз.

Въпреки положителните данни за последните месеци на 2020 г. икономистите, анкетирани от Reuters смятат, че през първото тримесечие на тази година ще се наблюдава спад, който ще покаже реалния ефект от Брекзит. Според тях обаче страната ще се стабилизира напълно, след като ваксинационната кампания приключи и отвори нови търговски коридори на Запад.

Коментари: 0