COVID мутациите може да направят ваксините неефективни

Специалисти алармират, че поради бавните темпове на ваксиниране, има опасност от нови мутации, срещу които сегашните ваксини няма да са ефективни

COVID мутациите може да направят ваксините неефективни

Снимка: Unsplash

Мутациите на коронавируса могат да направят сегашните ваксини неефективни в рамките на една година, според повечето епидемиолози, вирусолози и специалисти по инфекциозни болести, анкетирани от Алианса за ваксините. Проучването включва 77 експерти от водещите световни академични институции в 28 държави и установява, че почти една трета от анкетираните специалисти прогнозират, че в срок до 9 месеца ваксините ще са неефективни. Само един специалист на всеки 8 вярва, че мутациите никога няма да направят сегашните ваксини неефективни.

Две трети смятат, че имаме „една година или по-малко преди вирусът да мутира до степен, че по-голямата част от ваксините от първо поколение ще са неефективни и ще бъдат необходими нови или модифицирани ваксини“.

Проучването, публикувано във вторник, е проведено от Алианса за ваксините - коалиция от над 50 организации, включително Африкански алианс, Oxfam и UNAIDS. Организацията провежда кампании за равен глобален достъп до ваксините срещу коронавирус.

По-голямата част от експертите, около 88%, казват, че ниските нива на ваксинирани в много страни ще направи по-вероятно появата на резистентни мутации. Алиансът предупреждава, че при сегашните темпове на световните програми за ваксинация едва 10% от хората в повечето бедни страни вероятно ще бъдат ваксинирани през следващата година.

Дозите и бустерите

През изминалата година бяха разработени, тествани и разрешени за спешна употреба редица ваксини срещу COVID. Трите ваксини, които в момента се използват на Запад - Moderna, Pfizer/BioNTech и AstraZeneca - се произвеждат предимно в САЩ, Великобритания или ЕС, докато Китай и Русия са разработили свои собствени ваксини.

Времето е от съществено значение, когато става въпрос за животоспасяваща имунизация. Пандемията от коронавирус е довела до над 127 млн. инфекции по целия свят и над 2.7 млн. смъртни случая. САЩ, Бразилия, Индия, Франция, Русия и Обединеното кралство са най-силно засегнати, показват данни на университета "Джон Хопкинс".

Разпространението на по-инфекциозни (и в някои случаи потенциално по-смъртоносни) варианти на вируса през втората половина на 2020 г. направи състезанието за ваксиниране още по-ожесточено. Разработчиците на ваксини вече обявиха, че разработват бустерни дози, за да се справят с новите варианти, които са станали по-доминиращи, особено тези, открити за първи път в Обединеното кралство, Южна Африка и Бразилия.

Ваксината на AstraZeneca, която промени името си, беше приветстванa като много важна в глобална имунизация, тъй като е по-евтина за производство, но и по-лесна за съхранение и транспортиране от Moderna и Pfizer. Въпреки това общественото доверие по отношение на ваксинирането с AstraZeneca беше силно увредено заради зачестилите случаи на кръвни съсиреци. Англо-шведската компания заяви многократно, че ще осигури достъп до своя препарат на хора от страни с ниски или средни доходи, и то без значение на печалбата и продължителността на пандемията.

Къде отиват ваксините

Страните, в които са разработени или произведени дозите, в различна степен дават приоритет на ваксинацията на собствените си граждани пред износа на дози за други страни.

Разпределението на ваксини вече нагнетява напрежението дори сред онези, които вече имат достъп до милиони дози, като ЕС и Великобритания, въпреки че и двете страни заявиха, че ще работят за постигането на решение, от което ще спечелят всички.

Световната здравна организация (СЗО) отправи призиви към по-богатите държави, които бяха обвинени в складиране на ваксини, да дарят дози за инициативата COVAX, която има за цел справедливо да разпространи ваксината сред по-бедните страни, които бързо изостават в надпреварата за защита на своето население. СЗО заяви през януари, че светът е на ръба на „катастрофален морален провал” поради несправедливото разпространение на ваксини.

Проучването на Алианса установи, че почти три четвърти от анкетираните (включително експерти от Университета "Джон Хопкинс", Йейл, "Империал Колидж", Лондонско училище по хигиена и тропическа медицина, Университета "Кеймбридж" и Университета в Кейптаун) заявяват, че споделяне на технологиите и интелектуална собственост може да увеличи обхвата на ваксините в световен мащаб.

Алиансът призовава за „премахване на фармацевтичните монополи и споделяне на технологии за спешно увеличаване на доставките на ваксини“.

Коментари: 0