AstraZeneca смени името на COVID ваксината си

Компанията вече предупреждава, че медикаментът ѝ причинява съсиреци и понякога се стига до фатален край

AstraZeneca смени името на COVID ваксината си

Снимка: БТА

Глория Христова Автор: Глория Христова

Англо-шведската компания Astra Zeneca тихомълком променя името на ваксината си срещу коронавирус. Тя вече се казва Vaxzevria („Ваксзеврия“). Европейската агенция по лекарства (ЕМА) също е обновила документите на препарата на официалния си уебсайт.

От Шведската агенция за здравни продукти посочват, че информацията за лекарството, етикетирането и опаковката на ваксината може да са различни, но съставът и действието остават същите.

В листовката на ваксината вече се предупреждава за скорошни неблагоприятни тромбоемболични събития, макар и редки, посочени като странични ефекти, които се наблюдават между 7 и 14 дни след поставяне на първата доза. Информацията в листовката посочва, че някои случаи са фатални.

„След ваксинация с Vaxzevria може да се наблюдава комбинация от тромбоза и тромбоцитопения (необичайно ниски нива на тромбоцити), а в някои случаи и кървене. Това включва тежки случаи, представящи се като венозна тромбоза, включително на необичайни места като мозъчна венозна тромбоза, тромбоза на мезентериалната вена и артериална тромбоза“, пише в листовката на препарата, като се допълва, че такива случаи са наблюдавани най-често при жени под 55-годишна възраст.

Листовката предупреждава, че „продължителността на защитата, предлагана от ваксината, не е известна, тъй като тя все още се определя от текущите клинични проучвания“ и че „защитата започва приблизително 3 седмици след първата доза Vaxzevria, но пациентите не могат да бъдат напълно защитени преди първите 15 дни след прилагане на втората доза”.

Не е съобщена причината за промяна на името, но ваксината беше подложена на голям обществен натиск в редица държави заради усложненията, които ваксинирани хора съобщаваха – най-вече случаите на кръвни съсиреци. Някои държава от ЕС преустановиха ваксинацията с препарата за известно време, но по-късно ЕМА излезе със становище, че ваксината е безопасна за употреба, както и че ефикасността й надхвърля рисковете.

Коментари: 0