Португалия въвежда задължителна карантина за българи

Страната ни е сред най-тежко засегнатите в Европа, поради което отрицателния PCR тест и изолацията са задължителни

Португалия въвежда задължителна карантина за българи

Снимка: Pixabay

432 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Всички пътници, независимо от гражданството, пристигащи на континенталната част на Португалия, трябва да представят, преди качване на самолета, задължителен PCR-тест за COVID-19 с отрицателен резултат, извършен до 72 часа предварително. Изключение от това изискване се прилага за деца до 24-месечна възраст.

Гражданите на държавите-членки на ЕС и на държавите, които са част от Шенгенското пространство, гражданите на трети страни с право на пребиваване в Португалия и акредитираните в страната дипломати, които в нарушение на горното изискване са допуснати до полета без отрицателен PCR-тест, при пристигане в страната ще бъдат упътени от компетентните власти да направят теста за собствена сметка на летището, където трябва да изчакат до излизане на резултата. За нарушението носят административно-наказателна отговорност съгласно португалското законодателство.

Пътниците, пристигащи в Португалия с полети от страни-членки на ЕС или асоциираните към Шенген страни с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни (България, Чехия, Кипър, Словения, Естония, Франция, Унгария, Италия, Малта, Полша и Швеция), освен задължението да представят отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, след пристигането си в Португалия в дома си или в място, определено от санитарните власти.

Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане.

Коментари: 0