Банковият регулатор няма как да е всезнаещ и всеможещ

Проблемът със съблюдаването на закона се корени в двойния морал в обществото, подчертава икономистът

Лъчезар Богданов:

Банковият регулатор няма как да е всезнаещ и всеможещ

Снимка: БГНЕС

260 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски
Регулаторите няма как да са всезнаещи и всеможещи, заяви икономистът Лъчезар Богданов пред  Дарик, по повод развитието на казуса с Корпоративна търговска банка.

Според него, трябва да се направи преглед на процедурите, свързани с банковия надзор. „Става въпрос за огромно количество документи и контролът е сложен процес, който се извършва последователно. Няма как надзорът да е наясно с абсолютно всеки документ и кредит. Няма идеален регулатор никъде по света”, поясни икономистът. Богданов подчерта, че се е преминало отвъд оставки в контролиращия орган и вече става въпрос за разследване на прокуратурата и търсене на съдебна отговорност.

„Като ориентирана към бизнеса банка, тя е финансирала предимно инвестиционни начинания. Пътят на парите не е неизвестен, въпросът е дали компаниите ще ги върнат”, отговори той на въпрос за прозрачността на паричните потоци, направлявани от банката.

Богданов  заяви, че подобен фалит няма как да е без последствия за икономиката на страната и задача на финансовото министерство е да изготви анализ за тях. Според него, може да има  не само преки последствия за определение бизнеси от загубени депозити, но и от отсъствието на определени услуги. „КТБ е кредитирала сделки за износ на оръжия за страни, за които други банки не са предлагали това и липсата на финансиране в бъдеще би било проблем за тези компании”, обясни той.

Икономистът застъпи тезата, че развитието на ситуацията с КТБ е следствие от натрупани проблеми в правораздавателната система и липсата на стимул за прилагане на закона на всички нива. Генезисът на този проблем е в широко разпространеното прилагане на двоен морал в обществото, когато става въпрос за собствени действия и такива на друго лице.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"


Подкрепи Economic.bg