Българите в групата на най-дълго живеещите в добро здраве в ЕС

Изискванията и оценката на здравето у българите определено са занижени спрямо реалното състояние, смята председателят на НСИ Сергей Цветарски

Българите в групата на най-дълго живеещите в добро здраве в ЕС

Снимка: Стоян Йотов

188 ~ 1 мин. четене
Българите се нареждат в групата на най-продължително живеещите в добро здраве сред страните-членки на Европейския съюз, въпреки че според обективната статистика живеем с четири години по-малко от средно европейския жител. Това каза председателят на НСИ Сергей Цветарски, цитиран от БТА.

Той обясни, че изискванията и оценката на здравето у българите определено са занижени спрямо реалното състояние. "Едно е усещането на швейцарец на 80 години за здравето му и друго е усещането на българина", допълни експертът.

За периода 2008-2012 г. продължителността на живот в добро здраве се запазва на едно и също ниво - 62,1 години за мъжете и 65,7 за жените. Според Цветарски вероятно това се дължи на случайни причини, тъй като устойчивата тенденция е стагнацията на този показател.

Председателят на НСИ прогнозира запазване на тенденцията в краткосрочен план, но в перспектива ще се сближава с общо европейските тенденции. 

Той коментира и здравето на хората след пенсионна възраст. "След пенсионирането си българинът запазва доброто си здраве за около 8-9 години, а след това има рязък срив", заяви Цветарски, като поясни, че това вероятно означава, че не се грижим добре за възрастните си хора, когато изпаднат в такава потребност.

Подкрепи Economic.bg